2021-12-16 08:17:40

Recepture barskih mješavina: način pripreme i posluživanje
U kabinetu ugostiteljskog posluživanja 2. i 9. prosinca učenici 3.bf razreda pripremali su barske mješavine:  Cuba Libre, Daiquiri, Egg Nog i Flip te su učili 
posluživati navedena pića. 
Za ovo vrijeme blagdana koje nam dolazi naši koktel majstori Vam preporučuju 
Bowl (na hrvatskom Bola :) s ananasom, recept pročitajte u nastavku.
Bola je hladni napitak koji se priređuje od vina i soda vode ili od pjenušavog vina, te voća narezanog na kockice i mirodija. Voće koje birate za Bolu treba biti zdravo i zrelo, a vino lagano i pitko. U Bolu se nikada ne stavlja led već se upotrebljavaju dobro rashlađeni sastojci. Bola se nikada ne miješa žlicom, već se samo zdjela rukama protrese iz tog razloga se ne koristi kristalni šećer već šećer u prahu. Bola se spravlja i poslužuje u velikim posudama koje su baš namjenjene za nju ili u zdjelama za juhu, a pije se iz dobro rashlađenih šampanjskih kupa ili čaša za punč. Za bolu koju smo mi spremali (za 8 osoba) potrebno je: - 1 zreli ananas - 6 dcl bijelog vina (preporuka slatko vino, mi smo koristili Chardonnay) - 0,06 cl prošeka - 250 dkg šećera u prahu   U staklenu posudu za bolu stavite red očišćenog i narezanog ananasa zatim po njemu red mljevenog šećera i tako dok ne potrošite sastojke. Stavite tako zašećereno voće odstoji pola sata u frižideru. Nakon toga ga prelijte s ohlađenim vinom i prošekom. Ovu mješavinu ostaviti još neko vrijeme u frižideru.  Prije serviranja čaše ohladite, a bolu samo protresite rukama da se sastojci stope.   Uživajte u mirisima i okusima  blagdana i Ananas bole!   Helena Starčević, dipl. knjižničarka  

Srednja škola dr. Antuna Barca Crikvenica