2023-11-17 10:51:15

Brončane medalje na međunarodnom natjecanju Grand Gourmet 2023.

U organizaciji Udruge ŠKMER (šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija) održalo se natjecanje, Grand Gourmet 2023., IX. Festivalu i međunarodnom natjecanju konobara, barmena, barista i restorana, dana 14. - 18. 11. 2023. g. u hotelu Le Meridien Lav u Podstrani, Split.

Našu Školu predstavljali su učenici 2.b. razreda, smjer konobar, Larissa Bećirević i Adrian Gulin pod mentorstvom nastavnice Dijane Pavlić. Učenici su sudjelovali u disciplini natjecanje konobara-Waiters competition rules u dvije kategorije.

Pravila natjecanja prve kategorije: priprema i posluživanje tuna tatar uz sljubivanje i posluživanje vina, u kojem se natjecala učenica Larissa Bećirević, smjer konobar. Za obavljanje pripremnih radova imala je 30 minuta koji uključuju: pripremu stola za dva gosta, priprema konobarskog radnog stola s inventarom i
namirnicama, 20 minuta za pripremu tuna tatara za dvije osobe prema vlastitom receptu i 20 minuta za posluživanje vina. Prema pravilima natjecatelj/ica treba prigotoviti tatar od tune tehnikom miješanja pred stolom gosta i poslužiti ga na dva tanjura. Tijekom pripreme i posluživanja jela natjecatelj/ica prezentira jelo gostu. Na izložbenom stolu su izložene 3 različite vrste vina i natjecatelj/ica odabere koje se najbolje sljubljuje sa jelom, te isto prezentira gostu.

Pravila druge kategorije: rezanje i posluživanje sira uz sljubljivanje i posluživanje vina, u kojem se natjecao učenik Adrian Gulin, smjer konobar. Za obavljanje pripremnih radova imao je 20 minuta koji uključuju: pripremu stola za dva gosta, priprema konobarskog radnog stola s odgovarajućim inventarom i 20 minuta za posluživanje vina. Na izložbenom stolu bilo je izloženo 5 vrsta različitih sireva. Natjecatelj/ica izvlači iz ,,šešira” karticu s nazivom jednog od ponuđenih sireva za posluživanje, donosi do konobarskog radnog stola. Na izložbenom stolu bilo je izloženo 5 različitih vrsta vina i natjecatelj/ica odabere koje se najbolje sljubljuje
sa sirom, te isto prezentira i poslužuje gosta. Učenik je rezao sir pred stolom gosta i slagao na tanjure uz pripadajuće dodatke i dekoracije (orašasti plodovi, sušeno voće, maslina itd.).

U disciplini natjecanje konobara-Waiters Competition rules, provodilo se u tri kategorije: priprema i posluživanje tuna tatar uz sljubljivanje i posluživanje vina; rezanje i posluživanje sira uz sljubljivanje i posluživanje vina; prepoznavanje 10 alkoholnih pića po mirisu i pravilno otvaranje i rastakanje pjenušca.

U disciplini natjecanje konobara-waiters competition rules – u prvoj kategoriji, priprema i posluživanje tuna tatar uz sljubljivanje i posluživanje vina, učenica Larissa Bećirević osvojila je brončanu medalju.

 

U disciplini natjecanje konobara-waiters competition rules – u drugoj kategoriji, rezanje i posluživanje sira uz sljubljivanje i posluživanje vina, učenik Adrian Gulin osvojio je brončanu medalju.

Ponosni smo na naše učenike koji su osvojili brončanu medalju te pokazali prezentacijske vještine i kompetencije konobara na ovogodišnjem Grand Gourmetu 2023., koji je međunarodni festival u sklopu kojeg se odvija individualno međunarodno natjecanje konobara, barmena, barista i restorana kao timsko natjecanje konobar-kuhar.

 

 

Dijana Pavlić, bacc. oec.


Srednja škola dr. Antuna Barca Crikvenica