2014-12-13 15:01:21 FINI RECEPTI NAŠIH VRIJEDNIH KUHARA Pročitajte preporuku naših kuhara:
Orihnjača Tijesto 1. Brašno 450g 2. Šećer 70g 3. Jaja 3kom 4. Maslac 70g 5. Mlijeko 3dcl 6. kvasac svježi 20g 7. malo soli 8. korica limuna, naranče Zamijesiti mekše dizano tijesto , tučeni snijeg od bjelanjaka dodajemo posebno. Nadjev 1. mljeveni orasi 500g 2. Maslac 50g 3. Šećer 100g 4. grožđice 100g 5. Mlijeko 2dcl 6. čokolada 100g 7. Rum 8. korica limuna, naranče 9. jaje za premazivanje 1kom Zakuhati mlijeko te dodati sve sastojke- Tijesto podijeliti u tri dijela, razvaljati te premazati nadjevom. Savijaču premazati jajem i peći u vrućoj pećnici 30-40 minuta na 170 stupnjeva
Božićni kruh 1. Žumanjci 4kom 2. Šećer 8žlica Pjenasto izmješati 3. Bjelanjci 4kom Istući pa dodat snijeg u žumanjke. 4. Grožđice 100g 5. nasjeckani orasi 150g 6. vanilin šećer 1kom 7. naribane čokolade 50g Sve lagano dodavati. 8. Brašno 8žlica Dodati na kraju i lagano peći u kalupu.
Čokoladne kuglice 1. margarin 250g 2. Šećer 300g 3. Jaja 2kom 4. keksi (mljeveni) 400g 5. Orasi 200g 6. čokolada 100g Toplo izmješati margarin, jaja i čokoladu, dodati ostale sastojke, oblikovati kuglice i uvaljati u šećer
Kiflice 1. Brašno 350g 2. margarin 200g 3. Šećer 80g 4. Orasi 100g 5. bjelanjak 1kom Brzo izraditi prhko tijesto odmoriti ga dva sata. Oblikovati kiflice i peći, pečene uvaljati u šećer u prahu.
Djedov brk Sastojci za punjenje: 6 velikih žlica pekmeza od šljive ili marelice , a može i bilo koji drugi 200 gr mljevenih orahaSastojci za nadjev: 4 bjelanjka 100 gr mljevenih oraha žlica kakaa 1 žlica pekmeza 130 gr šećera u prahuSastojci za glazuru: 100 gr čokolade 50 gr margarinaZa posipanje: šećer u prahuPriprema: U 1 dcl mlakog mlijeka razmrviti kvasac, žlicu šećera i sol, ostaviti da se malo diže. Brašno pomiješati sa šećerom i dodati narezani margarin, izmrviti to rukama pa dodati ostale sastojke i na kraju kvasac. Ako se lijepi treba dodati još malo brašna da tijesto bude meko. Podijeliti tijesto odmah na 3 dijela. Svaku kuglicu razviti u pravokutnik pa krajeve sa jedne i druge strane namazati sa pekmezom (ali ostaviti u sredini jedno 3 cm nenamazano) i po pekmezu posuti sa orasima. Zamotati sa jedne i sa druge strane tijesto prema unutra do onog dijela koji nismo namazali (u taj dio od tih 3 cm staviti ćemo poslije nadjev). Isto uradimo i sa ostale dvije kuglice, pa ih svaku premjestimo odmah u pleh. Kada ih stavimo u pleh onda stavljamo u sredinu nadjev. NADJEV: Bjelanjke čvrsto istući pa dodati šećer, kakao, orahe i pekmez.Puniti ovim nadjevom. Ostaviti da odstoji 25 min. i onda peći na 170 stupnjeva oko 30 min. Kada se ispeku ostaviti da se potpuno ohlade i onda preko nadjeva premazati glazuru od čokolade, a okolo posuti šećer u prahu.
KUGLOF
Potrebne namirnice: 5 kom žutanjaka, 37 dag šećera, 18 dag margarina, 15 žlica mlijeka, 5 žlica ulja, 1 van. šećer, korica 1 limuna, rum, 5 kom bjelanjaka, 37 dag brašna, 1 pzp.
Prigotovljavanje: žutanjak i šećer izmiješati pjenasto, dodati margarin i izmiješati. Dodati mlijeko, ulje, vanilin šećer, limun i rum. Sve skupa dobro izmiješati, dodati bjelanjke i brašno te pzp i lagano izmiješati. Peći na 170 stupnjeva.
|
Srednja škola dr. Antuna Barca Crikvenica |