2015-02-16 12:48:04 RECEPTI NAŠIH VRIJEDNIH KUHARA KROŠTULE – puhanci
SASTOJCI: brašno-više oštroga koliko treba, 4 žumanjaka, 1 slatko vrhnje, 1dcl bijelog vina, 1 čašica rakije, sol, ulje za prženje, šećer u prahu za posipanje, korica limuna, 50g šećera.
PRIPREMA: Čvrsto zamijesite tijesto, ali mekše od tijesta za rezance. Neka odleži sat i pol. Razvaljajte tanko pa režite trake. Svaku traku zavežite u čvor ili režite četverokute pa ih izrežite iznutra tako da ostanu cijeli rubovi, a narezane dijelove provucite jedan kroz drugi da izgledaju zgužvani. Ispržite u dubokoj masnoći i pošećerite. POKLADNICE - krafne
SASTOJCI: 0,60 kg brašna, 0,3 l mlijeka, 5 jaja (žumanca), 60 g šećera, 80 g maslaca, 30 g kvasca, 1 žlica ruma, 150 g marmelade, 50 g šećera u prahu, 300 g masti i ulja za prženje, sol.
PRIPREMA: Dignite kvasac sa malo mlakog mlijeka, šećera i brašna. Dodajte ostale sastojke za tijesto i dobro istucite tijesto, u izrađeno tijesto dodajte rastopljeni maslac. Ponovite dizanje tijesta. Tijesto razvaljajte, na pobrašnjenoj dasci, debelo jedan centimetar i izrežite krugove - uštipke- pokladice . Pokrijte ih stolnjakom i pustite da se dižu treći put. Pržite ih u dubokoj masnoći dok ne dobiju lijepu rumenu boju. U gotove pokladnice, pomoću šprice, utisnemo malo marmelade i pošećerimo.
FRITE - uštipci SASTOJCI: 4 žumanjka, 2 žlice rakije ili ruma, 6 dag kvasca, 5 dag šećera, 0,5 l mlijeka, 1 kg brašna, sol, korica limuna, šećer za posipanje, ulje za prženje.
PRIPREMA: Od kvasca, malo brašna, šećera i mlijeka napravite kvas i pustite da se digne. Žumanjke izmiješajte sa šećerom, dodajte rum, koricu limuna, sol, kvas i ostatak mlijeka. Na kraju dodajte brašno. Sa žlicom oblikujte male fritice i pržite ih u dubokoj masnoći do zlatnožute boje. Poslužite ih vruće posute sa šećerom u prahu.
|
Srednja škola dr. Antuna Barca Crikvenica |