2015-03-24 08:24:06 Uskrsna pogača Sastojci:1 kg brašna za dizana tijesta 25 dag Šećera 8 dag svježeg kvasca 8 Žumanjaka 4 Bjelanjka 1 naranča(kora i sok) 1 limun(korica) 1 žlica Ruma 0,5 dcl Ulja 15 dag rastopljenog maslaca 1 dcl toplog mlijeka 4 vanilin šećera prstohvat Soli Priprema U veću posudu prosijate brašno i napravite udubinu u koju ulijete promiješani kvasac sa malo šećera i mlijekom. Dok se kvasac pjeni,u drugoj posudi napravite snijeg od bjelanjaka,polako dodajte žutanjke,pa sve ostale sastojke. Kada je kvasac povećao obujam,polako dodajte gornju smjesu i rukom napravite mekano tijesto koje ostavite na toplo da se diže. Dignuto tijesto premijesite u 4-5 lopti i stavite ih u najveći lim,obložen papirom za pečenje. Neka ne budu blizu jedna drugoj,jer će dizanjem dosta narasti. Stavite ih na toplo da se dižu oko pola sata. Prije pečenja zarežite ih škarama i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 170°C 30-35 min. U zdjelici izmiješajte jaje s malo vode,izvadite pogače iz pećnice i premažite ih .Pospite sa dosta šećera i vratite u pećnicu par minuta.
|
Srednja škola dr. Antuna Barca Crikvenica |