2021-07-05 09:53:05

Projekt RCK RECEPT - Regionalni centar profesija u turizmu

Posjet Višoj strukovnoj školi za ugostiteljstvo, wellnes i turizam u Bledu

Da nam nakon "uspavanosti" prouzrokovane epidemijom COVID-19 virusa dolaze bolji i optimističniji dani, dokazuju novi studijski posjeti u sklopu projekta RCK RECEPT - Regionalni centar profesija u turizmu, čiji je nositelj Ugostiteljska škola Opatija i na kojem sudjeluje još 13 projektnih partnera, među kojima je i naša Škola.

Tako je kraj mjeseca lipnja i početak srpnja o. g. bio rezerviran za studijski posjet Višoj strukovnoj školi za ugostiteljstvo i turizam u Bledu, pa su se tako nastavnici Darija Borić, Iris Mrzljak i Milan Martuslović s ostalim predstavnicima partnerskih škola projekta uputili u susjednu nam državu Sloveniju.

Po dolasku u Hotel Astoria u Bledu dočekali su nas gospođa Mojca Jošt, voditeljica putovanja, direktor Više strukovne škole u Bledu, gospodin mag. Peter Mihelčič te gospođa Mateja Seničak, voditeljica službe za ugostiteljstvo i praktično obrazovanje u Hotelu Astoria.

Direktor Mihelčič i gospođa Jošt proveli su nas kroz prostorije Više strukovne škole u Bledu, predstavili nam primjere dobre prakse u kulturi (catering, organizacija međunarodnih natjecanja i međunarodna suradnja), uspjehe i napredovanja nastavnika te učenika u brojnim projektima u kojima Škola sudjeluje. Valja istaknuti uključivanje u rad osoba s poteškoćama po završetku školovanja, čemu Škola također teži.

Direktorica hotela i Međupoduzetničkoga obrazovnog centra, gospođa Sabina Rešek, navečer nam je kratko predstavila gastronomske i druge usluge koje nudi hotel, kao i zaposlenike, kuhare i konobare - mentore te studente koji ondje obavljaju stručnu praksu. Potom je uslijedilo razgledavanje hotelskih salona u kojima se često organiziraju vjenčanja i seminari, kao i razgledavanje hotelskog wellnesa.

Tijekom večeri imali smo priliku izravno vidjeti pripremu rižota od gljiva koji je student Balša Mićković prikazao pod mentorstvom chefa Davora Družineca. Kušali smo i ostale gastronomske delicije iz hotelske kuhinje.

Drugi dan posjetili smo Bledski dvorac, najstariji slovenski dvorac prema pisanim izvorima, kao i tamošnji muzej, gdje smo upoznali daleku povijest ovoga kraja te početke turizma na Bledu za koji je bio zaslužan Švicarac Arnold Rikli - začetnik nekih oblika suvremene medicine i prvih kupališta na Bledu. Uživali smo također i u prekrasnom pogledu na Bledsko jezero i okolni krajolik koji kasnije, tijekom večeri zadobiva osobiti šarm.

Slijedio je posjet Radovljici i poznatome Pčelarskom muzeju u kojem je izloženo više od 800 primjeraka rukom oslikanih završetaka košnica te predstavljena povijest pčelarstva. Ono što je svakome čovjeku najvažnije spoznati jest činjenica kako "Bez pčela nema ni života", a upravo se to najčešće zaboravlja.

Posljednji dan našega boravka u Sloveniji iskoristili smo za posjet Bohinju i Bohinjskom jezeru te bohinjskomu Turističkomu informativnom centru u kojem nam je predstavljena cjelokupna turistička ponuda.

Studijski posjet Sloveniji bio je višestruko koristan - osim što je pridonio jačanju kompetencija nastavnika, potaknuo je i ideje o inovacijama u promidžbi i vidljivosti Škole u javnim glasilima te primjeni stečenih novih znanja u turističkoj praksi.

Naši su nam domaćini u Sloveniji pokazali kako se uz entuzijazam, ljubaznost, pozitivnu energiju, međusobno uvažavanje te inovativnost turizam, ali i obrazovanje mogu podići na jednu višu razinu, čemu i sami težimo u svojemu sadašnjemu i budućem radu.

Iris Mrzljak

https://www.youtube.com/watch?v=QiUdzVgscEI

 

 


Srednja škola dr. Antuna Barca Crikvenica