2015-03-24 08:24:06

Uskrsna pogača

Sastojci:

1 kg

brašna za dizana tijesta

25 dag

Šećera

8 dag

svježeg kvasca

8

Žumanjaka

4

Bjelanjka

1

naranča(kora i sok)

1

limun(korica)

1 žlica

Ruma

0,5 dcl

Ulja

15 dag

rastopljenog maslaca

1 dcl

toplog mlijeka

4

vanilin šećera

prstohvat

Soli

    Priprema U veću posudu prosijate brašno i napravite udubinu u koju ulijete promiješani kvasac sa malo šećera i mlijekom. Dok se kvasac pjeni,u drugoj posudi napravite snijeg od bjelanjaka,polako dodajte žutanjke,pa sve ostale sastojke. Kada je kvasac povećao obujam,polako dodajte gornju smjesu i rukom napravite mekano tijesto koje ostavite na toplo da se diže. Dignuto tijesto premijesite u 4-5 lopti i stavite ih u najveći lim,obložen papirom za pečenje. Neka ne budu blizu jedna drugoj,jer će dizanjem dosta narasti. Stavite ih na toplo da se dižu oko pola sata. Prije pečenja zarežite ih škarama i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 170°C 30-35 min. U zdjelici izmiješajte jaje s malo vode,izvadite pogače iz pećnice i premažite ih .Pospite sa dosta šećera i vratite u pećnicu par minuta.

 

 


Srednja škola dr. Antuna Barca Crikvenica