Završni rad

 

Sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju (NN – 87/2008, čl. 82), srednje obrazovanje učenika u strukovnim programima, koji traju od jedne do tri godine odnosno najmanje četiri godine, završavaju izradbom i obranom završnog rada u organizaciji i provedbi škole.

Sadržaj, uvjeti, način i postupak izradbe i obrane završnoga rada propisan je Pravilnikom o izradbi i obrani završnog rada (NN – 118/2009).

Redoviti učenik ima pravo pristupiti obrani u dva roka bez obveze plaćanja troškova. Ako iz opravdanih razloga nije iskoristio to pravo, može ga iskoristiti dvije godine nakon prestanka statusa redovitoga učenika. 

Pravni okvir

Vremenik izradbe i obrane (2024./2025.)

U školskom kalendaru za 2024./2025. (Godišnji plan i program rada) definiran je vremenik izradbe i obrane završnog rada u ljetnom, jesenskom i zimskom roku:

Upute i obrasci

Klikom na slike možete preuzeti upute te prijavnicu za izradbu i obranu završnog rada u četverogodišnjem i trogodišnjim strukovni programima obrazovanja:

Upute za izradbu i obranu završnog rada

Prijavnica za izradbu i obranu završnog rada

Ovdje možete preuzeti i sve priloge koji trebaju biti sastavni dio završnog rada:

  1. Naslovna stranica (primjer): .DOCX, .PDF
  2. Sadržaj (primjer): .DOCX, .PDF
  3. Posljednja stranica rada: .DOCX, .PDF
  4. Konzultacijski list: .DOCX, .PDF

Popis tema (2024./2025.)

Povjerenstvo za obranu završnog rada:

  1. Darije Dragičević, dipl. ing.
  2. Sanjin Rukober, dipl. ing.
  3. Milan Martuslović, mag. edu.


Mentor: Sanjin Rukober, dipl. ing.

Teme:

  1. Sanacija cijevi vanjskog vodovoda
  2. Polaganje duktilnih cijevi vanjskog vodovoda
  3. Postupak izvođenja priključnog voda pod tlakom
  4. Zamjena vodomjera i službenog ventila
  5. Ugradnja dijelova vodovodnih instalacija i montaža sudopera sa izljevnim sifonom
  6. Ugradnja dijelova vodovodnih instalacija i montaža tuš kade
  7. Ugradnja dijelova vodovodnih instalacija i montaža kade
  8. Ugradnja dijelova vodovodnih instalacija i montaža zahodske školjke podna ugradnja
  9. Ugradnja dijelova vodovodnih instalacija i montaža zahodske školjke zidna ugradnja
  10. Polaganje PE cijevi vanjskog vodovoda
  11. Postupak ispitivanja vanjskog vodovoda
  12. Sanacija vanjskog vodovoda
  13. Ugradnja odzračnog ventila na cijevima vanjskog vodovoda
  14. Zamjena zasuna na cijevima vanjskog vodovoda
  15. Ugradnja nadzemnog hidranta
  16. Ugradnja podzemnog hidranta
  17. Ugradnja dijelova vodovodnih instalacija i montaže električnog zagrijača vode u kuhinji
  18. Primjena sunčane energije za pripremu tople vode
  19. Izrada prve faze kupaonice
  20. Priključak stambenog objekta na javni vodovod

 

Povjerenstvo za obranu završnog rada:

  1. Dragan Visković
  2. Marko Pađen
  3. Dijana Pavlić

 


Mentor: Marko Pađen

Teme:

  1. Topli umaci (podjela, priprema, uz koja jela se poslužuju) – lovački umak
  2. Hladni umaci (podjela, priprema, uz koja jela se poslužuju) – andaluzijski umak
  3. Hladna predjela (podjela salata, začinjene majonezom) – ruska salata
  4. Hladna predjela od riba, rakova i glavonožaca začinjena octenim umakom – salata od liganja
  5. Hladna predjela od riba, rakova i glavonožaca začinjena majonezom – cocktel od kozica
  6. Bistre juhe (podjela i priprema bistrih juha s prilozima) – krepka goveđa juha s profiterolima  
  7. Guste juhe (podjela i priprema) – ragu juha od peradi
  8. Narodne juhe – mađarska gulaš juha
  9. Topla predjela – od tjestenine – lazanje na bolonjski  
  10. Topla predjela – od riže – rižoto s gljivama
  11. Topla predjela od riba, rakova, školjaka i glavonožaca – brodet s palentom
  12. Gotova mesna jela govedine – bavarska pržolica
  13. Gotova mesna jela od teletine – teleći mišići u grašku
  14. Gotova mesna jela od svinjetine – pečeni svinjski kare na pekarski način 
  15. Gotova mesna jela od piletine – popržena piletina marengo 
  16. Jela po narudžbi od prženog mesa  – naravni odrezak 
  17. Jela po narudžbi od pohanog mesa – odrezak cordon blue
  18. Jela po narudžbi od mesa pečenog na žaru – biftek na američki način
  19. Jela po narudžbi od riba – pečena škrpina s krumpirom
  20. Jela po narudžbi od riba – prženi lignji
  21. Razni prilozi – od raznih smjesa – okruglice od kruha
  22. Razni prilozi – variva garniture – vrtlarska garnitura
  23. Desertna jela – od dizanog tijesta – sače
  24. Desertna jela – od vučenog tijesta – savijača od jabuka
  25. Desertna jela – od prhkog tijesta – pita od sira
  26. Desertna jela – od lisnatog tijesta – krem šnite
  27. Desertna jela – od biskvitnih smjesa – rolada sa jagodama
  28. Dogotovljavanje jela pred stolom gosta –  flambirane palačinke Crepes Suzette
  29. Dogotovljavanje jela pred stolom gosta – flambirani medaljoni s gljivama  
  30. Hrvatska nacionalna jela – Istarska kuhinja – zgvacet s fužima
  31. Hrvatska nacionalna jela – Dalmatinska kuhinja – dalmatinska pašticada
  32. Hrvatska nacionalna jela – Slavonska kuhinja – čobanac sa žličnjacima
  33. Jela crikveničko-vinodolskog kraja – pečeni teleći frikando na način crikveničkih kuhara
  34. Dogotavljanje jela rasijecanjem pred gostom – Chateaubriand

 

Povjerenstvo za obranu završnog rada:

  1. Dragan Visković
  2. Marko Pađen
  3. Dijana Pavlić

 


Mentor: Dijana Pavlić

Teme:

  1. Poslovanje restorana ,,pansionski tip“
  2. Poslovanje  restorana ,,á  la  carte”
  3. Posluživanje hladnih predjela
  4. Vrste juha  i posluživanje juha
  5. Posluživanje toplih predjela
  6. Posluživanje jela od riba, rakova, školjki, mekušaca
  7. Posluživanje slatkih jela i deserta
  8. Posluživanje aperitiva
  9. Posluživanje voćnih rakija
  10. Posluživanje bijelih  vina 
  11. Posluživanje crnih  vina
  12. Posluživanje pjenušavih  vina
  13. Posluživanje dižestiva
  14. Pripremanje i posluživanje toplih napitaka
  15. Pripremanje barskih mješavina u čaši za konzumiranje (gradnjom)
  16. Pripremanje barskih mješavina u barskoj čaši
  17. Pripremanje barskih mješavina u ručnom mješaču 
  18. Priprema kratkih barskih mješavina 
  19. Priprema dugih barskih mješavina 
  20. Organizacija i posluživanje koktel parti – a povodom otvaranje izložbe (nuđenjem za 10 osoba)
  21. Organizacija i posluživanje bogate koktel parti za 10 osoba kod naručitelja (povodom promocije  diplome)
  22. Organizacija i posluživanje hladno toplog bifea za 10 osoba (povodom proslave  rođendana)
  23. Organizacija i posluživanje poslovnog ručka (za 10 osoba u klasičnom restoranu)
  24. Organizacija i posluživanje svečane večere povodom dolaska stranih delegacija (za 10 osoba)
  25. Organizacija i posluživanje Uskrsnog ručka  (za 10 osoba)
  26. Priprema tatarskog bifteka
  27. Rezanje peradi pred gostima
  28. Rasijecanje šatobrijana (Chateaubriand-a)
  29. Flambiranje palačinki Suzette
  30. Filiranje kuhane ribe

Povjerenstvo za obranu završnog rada:

  1. Mirela Todorović, dipl. oec.
  2. Ivana Bilić Jeličić, dipl. oec.
  3. Sebastijan Jureša, mag. educ. philol. angl.
  4. Darija Borić Salopek, mag. geogr.
  5. Ime i prezime??????

 


Predmet: ORGANIZACIJA POSLOVANJA UGOSTITELJSKIH PODUZEĆA

Mentor: Mirela Todorović, dipl. oec.

Teme:

  1. Čimbenici radnog procesa u poslovanju putničke agencije
  2. Stvaranje turističkog aranžmana
  3. Odnosi između putničkih agencija i njenih poslovnih partnera
  4. Turistički aranžman – temeljni proizvod turističkog posredovanja

Predmet: TURIZAM I MARKETING

Mentor: Ivana Bilić Jeličić, dipl. oec.

Teme:

  1. Promotivne aktivnosti hotelskog poduzeća (hotel/hotelsko poduzeće po volji učenika)
  2. Promotivne aktivnosti hotela (koji nije u sklopu hotelskog poduzeća, po volji učenika)
  3. Rad turističke zajednice (odabir TZ-e po volji učenika)
  4. Rad turističke agencije (agencija po izboru učenika, preporuka-agencija sa cjelogodišnjim poslovanjem)
  5. Filmski turizam kao specifični oblik turizma
  6. Enogastronomski turizam kao specifični oblik turizma

Predmet: POVIJEST UMJETNOSTI I KULTURNA BAŠTINA

Mentor: Sebastijan Jureša, mag. educ. philol. angl.

Teme:

  1. Hrvatska nematerijalna baština na listi UNESCO-a
  2. Hrvatska prirodna i kulturna baština na listi UNESCO-a
  3. Muzeologija i najpoznatiji svjetski muzeji (izbor)
  4. Kulturno-povijesna baština Crikvenice
  5. Kulturno-povijesna baština Novog Vinodolskog
  6. Život, kultura i religija starog Egipta
  7. Arhitektura i arhitektonski ukras (starohrvatska umjetnost, romanika, gotika, renesansa, barok – izbor hrvatskih djela)
  8. Radovanov portal – romanička priča u kamenu
  9. Katedrala svetog Jakova u Šibeniku – arhitektura kao skulptura (Juraj Dalmatinac i Nikola Firentinac)
  10. Juraj Julije Klović – lik i djelo
  11. Vaux-le-Vicomte i Versailles – barokna umjetnost i apsolutizam
  12. Palača Zuccheriera (šećerane) u Rijeci
  13. Hermann Bollé i Zagreb XIX. stoljeća
  14. Hrvatsko narodno kazalište – nastanak palače umjetnosti
  15. Münchenski krug (Josip Račić, Miroslav Kraljević, Vladimir Becić i Oskar Herman)
  16. Hrvatska naiva

Predmet: GEOGRAFIJA

Mentor: Darija Borić Salopek, mag. geogr.

Teme:

  1. Potencijali razvoja turizma otoka Cresa
  2. Potencijali razvoja turizma otoka Krka
  3. Potencijali razvoja turizma otoka Raba
  4. Potencijali razvoja turizma otoka Hvara
  5. Potencijali razvoja turizma u Gorskom kotaru
  6. Potencijali razvoja turizma u Dalmatinskoj zagori
  7. Potencijali razvoja turizma Hrvatskog zagorja
  8. Potencijali razvoja turizma grada Rijeke
  9. Potencijali razvoja turizma podvelebitskog Primorja
  10. Geografski informacijski sustav u turizmu
  11. Crikvenička rivijera – prednosti i nedostaci turističkih aktivnosti
  12. Istra – najrazvijenija turistička regija Hrvatske

Povjerenstvo za obranu završnog rada:

  1. Melita Čačić, dipl. oec.
  2. Neti Manestar, dipl. oec.
  3. Mirela Todorović, dipl. oec.
  4. Ivana Bilić Jeličić, dipl. oec.

 


Predmet: OSNOVE EKONOMIJE

Mentor: Melita Čačić, dipl. oec.

Teme:

  1. Gospodarski rast i razvoj i primjeri razvijenih gospodarstava
  2. Međunarodne ekonomske integracije – Europska unija

    Predmet: BANKARSTVO I OSIGURANJE

    Mentor: Melita Čačić, dipl. oec.

    Teme:

    1. Razvoj novca kroz povijest
    2. Bankarski sustav Republike Hrvatske

    Predmet: TRŽIŠTE KAPITALA

    Mentor: Melita Čačić, dipl. oec.

    Teme:

    1. Dionica
    2. Zagrebačka burza
    3. Financijske institucije u Republici Hrvatskoj

    Predmet: DRUŠTVENO ODGOVORNO POSLOVANJE

    Mentor: Melita Čačić, dipl. oec.

    Teme:

    1. Korupcija u Republici Hrvatskoj

    Predmet: PODUZETNIČKO RAČUNOVODSTVO

    Mentor: Neti Manestar, dipl. oec.

    Teme:

    1. Obračun i knjiženje plaća
    2. Izgradnja (ili adaptacija) građevinskog objekta
    3. Nabava i uskladištenje sirovina i materijala
    4. Blagajničko poslovanje
    5. Kratkoročne obveza
    6. Financijska izvješća
    7. Nabava dugotrajne materijalne imovine
    8. Popis imovine i obveza
    9. Kratkoročna potraživanja
    10. Nabava i uskladištenje robe u trgovini na malo

    Napomena! Sve teme moraju biti obrađene na primjeru neke tvrtke.


    Predmet: MARKETING

    Mentor: Mirela Todorović, dipl. oec.

    Teme:

    1. Proizvod kao temeljni element marketinškog spleta
    2. Promocija kao element marketinškog spleta
    3. Cijena kao element marketinškog spleta
    4. Distribucija kao element marketinškog spleta

    Predmet: MARKETING USLUGA

    Mentor: Mirela Todorović, dipl. oec.

    Teme:

    1. Specifičnosti elemenata marketinškog spleta pružatelja usluga
    2. Specifičnost marketinga usluga u turizmu

    Napomena! Sve teme moraju biti obrađene na primjeru neke tvrtke.


    Predmet: OSNOVE TURIZMA (izborni)

    Mentor: Ivana Bilić Jeličić, dipl. oec.

    Teme:

    1. Turistička ponuda otoka Lošinja
    2. Turistička ponuda grada Crikvenice
    3. Turistička ponuda grada Opatije
    4. Vjerski turizam kao specifični oblik turizma
    5. Zdravstveni turizam kao specifični oblik turizma
    6. Manifestacijski turizam ili turizam događanja
    7. Turističko tržište
    8. Turistička destinacija
    Skip to content