Završni rad
Sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju (NN – 87/2008, čl. 82), srednje obrazovanje učenika u strukovnim programima, koji traju od jedne do tri godine odnosno najmanje četiri godine, završavaju izradbom i obranom završnog rada u organizaciji i provedbi škole.
Sadržaj, uvjeti, način i postupak izradbe i obrane završnoga rada propisan je Pravilnikom o izradbi i obrani završnog rada (NN – 118/2009).
Redoviti učenik ima pravo pristupiti obrani u dva roka bez obveze plaćanja troškova. Ako iz opravdanih razloga nije iskoristio to pravo, može ga iskoristiti dvije godine nakon prestanka statusa redovitoga učenika.
Raspored obrane (2024./2025.)
JESENSKI ROK 2025. godina
3.BF: kuhari, konobari, vodoinstalateri
4.A: hotelijersko – turistički tehničari
4.E: ekonomisti
Vremenik izradbe i obrane
U školskom kalendaru za 2025./2026. (Godišnji plan i program rada) definiran je vremenik izradbe i obrane završnog rada u ljetnom, jesenskom i zimskom roku:
U školskom kalendaru za 2024./2025. (Godišnji plan i program rada) definiran je vremenik izradbe i obrane završnog rada u ljetnom, jesenskom i zimskom roku:
Upute i obrasci
Klikom na slike možete preuzeti upute te prijavnicu za izradbu i obranu završnog rada u četverogodišnjem i trogodišnjim strukovni programima obrazovanja:
Popis tema (2025./2026.)

Povjerenstvo za obranu završnog rada:
- Darije Dragičević, dipl. ing.
- Sanjin Rukober, dipl. ing.
- Milan Martuslović, mag. edu.
Mentor: Sanjin Rukober, dipl. ing.
Teme:
- Sanacija cijevi vanjskog vodovoda
- Polaganje duktilnih cijevi vanjskog vodovoda
- Postupak izvođenja priključnog voda pod tlakom
- Zamjena vodomjera i službenog ventila
- Ugradnja dijelova vodovodnih instalacija i montaža sudopera sa izljevnim sifonom
- Ugradnja dijelova vodovodnih instalacija i montaža tuš kade
- Ugradnja dijelova vodovodnih instalacija i montaža kade
- Ugradnja dijelova vodovodnih instalacija i montaža zahodske školjke podna ugradnja
- Ugradnja dijelova vodovodnih instalacija i montaža zahodske školjke zidna ugradnja
- Polaganje PE cijevi vanjskog vodovoda
- Postupak ispitivanja vanjskog vodovoda
- Sanacija vanjskog vodovoda
- Ugradnja odzračnog ventila na cijevima vanjskog vodovoda
- Zamjena zasuna na cijevima vanjskog vodovoda
- Ugradnja nadzemnog hidranta
- Ugradnja podzemnog hidranta
- Ugradnja dijelova vodovodnih instalacija i montaže električnog zagrijača vode u kuhinji
- Primjena sunčane energije za pripremu tople vode
- Izrada prve faze kupaonice
- Priključak stambenog objekta na javni vodovod

Povjerenstvo za obranu završnog rada:
- Dragan Visković
- Marko Pađen
- Dijana Pavlić
Mentor: Marko Pađen
Teme:
- Hladna predjela (podjela salata, začinjene majonezom) – ruska salata
- Hladna predjela od riba, rakova i glavonožaca začinjena octenim umakom – salata od liganja
- Bistre juhe (podjela i priprema bistrih juha s prilozima) – krepka goveđa juha s profiterolima
- Guste juhe (podjela i priprema) – ragu juha od peradi
- Topla predjela – od riže – rižoto s gljivama
- Gotova mesna jela od teletine – teleći mišići u grašku
- Gotova mesna jela od svinjetine – pečeni svinjski kare na pekarski način
- Jela po narudžbi od prženog mesa – naravni odrezak
- Jela po narudžbi od pohanog mesa – odrezak “Cordon blue”
- Desertna jela od prhkog tijesta – pita od sira
- Dogotovljavanje jela pred stolom gosta – flambirane palačinke “Crepes Suzette”
- Jela crikveničko – vinodolskog kraja – pečeni teleći frikando na način crikveničkih kuhara

Povjerenstvo za obranu završnog rada:
- Dragan Visković
- Marko Pađen
- Dijana Pavlić
Mentor: Dijana Pavlić
Teme:
- Poslovanje restorana ,,pansionski tip“
- Poslovanje restorana ,,á la carte”
- Posluživanje hladnih predjela
- Vrste juha i posluživanje juha
- Posluživanje toplih predjela
- Posluživanje jela od riba, rakova, školjki, mekušaca
- Posluživanje slatkih jela i deserta
- Posluživanje aperitiva
- Posluživanje voćnih rakija
- Posluživanje bijelih vina
- Posluživanje crnih vina
- Posluživanje pjenušavih vina
- Posluživanje dižestiva
- Pripremanje i posluživanje toplih napitaka
- Pripremanje barskih mješavina u čaši za konzumiranje (gradnjom)
- Pripremanje barskih mješavina u barskoj čaši
- Pripremanje barskih mješavina u ručnom mješaču
- Priprema kratkih barskih mješavina
- Priprema dugih barskih mješavina
- Organizacija i posluživanje koktel parti – a povodom otvaranje izložbe (nuđenjem za 10 osoba)
- Organizacija i posluživanje bogate koktel parti za 10 osoba kod naručitelja (povodom promocije diplome)
- Organizacija i posluživanje hladno toplog bifea za 10 osoba (povodom proslave rođendana)
- Organizacija i posluživanje poslovnog ručka (za 10 osoba u klasičnom restoranu)
- Organizacija i posluživanje svečane večere povodom dolaska stranih delegacija (za 10 osoba)
- Organizacija i posluživanje Uskrsnog ručka (za 10 osoba)
- Priprema tatarskog bifteka
- Rezanje peradi pred gostima
- Rasijecanje šatobrijana (Chateaubriand-a)
- Flambiranje palačinki Suzette
- Filiranje kuhane ribe

Povjerenstvo za obranu završnog rada:
- Mirela Todorović, dipl. oec.
- Ivana Bilić Jeličić, dipl. oec.
- Lea Klarić, mag. educ. (zamjena Sebastijan Jureša, mag. educ. philol. angl.)
- Darija Borić Salopek, mag. geogr.
Predmet: ORGANIZACIJA POSLOVANJA UGOSTITELJSKIH PODUZEĆA
Mentor: Mirela Todorović, dipl. oec.
Teme:
- Čimbenici radnog procesa u poslovanju putničke agencije
- Turistički aranžman-temeljni proizvod turističkog posredovanja
- Stvaranje turističkog aranžmana
Predmet: TURIZAM I MARKETING
Mentor: Ivana Bilić Jeličić, dipl. oec.
Teme:
- Cikloturizam kao specifični oblik turizma
- Enogastronomski turizam kao specifični oblik turizma
- Manifestacijski turizam kao specifični oblik turizma
- Turistički proizvod Rivijere Crikvenica
- Turistički proizvod grada Opatije
- Rad turističke zajednice grada Crikvenice/Vinodolske općine/grada Rijeke (po izboru učenika)
- Promotivne aktivnosti hotela (hotel – po izboru učenika)
Predmet: POVIJEST UMJETNOSTI I KULTURNA BAŠTINA
Mentor: Sebastijan Jureša, mag. educ. philol. angl.
Teme:
- Hrvatska nematerijalna baština na listi UNESCO-a
- Muzeologija i najpoznatiji svjetski muzeji (izbor)
- Kulturno-povijesna baština Crikvenice
- Arhitektura i arhitektonski ukras (starohrvatska umjetnost, romanika, gotika, renesansa, barok – izbor hrvatskih djela)
- Juraj Julije Klović – lik i djelo
- Palača Zuccheriera (šećerane) u Rijeci
- Hrvatska naiva
Predmet: GEOGRAFIJA
Mentor: Darija Borić Salopek, mag. geogr.
Teme:
- Potencijali razvoja specifičnih oblika turizma na otoku Krku
- Potencijali razvoja turizma otoka Korčule
- Prošlost i budućnost turizma grada Dubrovnika
- Potencijali razvoja turizma na otoku Visu
- Prošlost i budućnost turizma grada Splita
- Potencijali razvoja turizma Hrvatskog zagorja
- Geografski informacijski sustav u turizmu

Povjerenstvo za obranu završnog rada:
- Melita Čačić, dipl. oec.
- Neti Manestar, dipl. oec.
- Mirela Todorović, dipl. oec.
Predmet: OSNOVE EKONOMIJE
Mentor: Melita Čačić, dipl. oec.
Teme:
- Nezaposlenost kao makroekonomska neravnoteža
- Razvoj ekonomske misli
- Međunarodna ekonomija
Predmet: BANKARSTVO I OSIGURANJE
Mentor: Melita Čačić, dipl. oec.
Teme:
- Obvezno osiguranje od automobilske odgovornosti
- Kasko osiguranje cestovnih motornih vozila
Predmet: TRŽIŠTE KAPITALA
Mentor: Melita Čačić, dipl. oec.
Teme:
- Burzovni indeksi
- Burzovni slom 1929. godine
Predmet: PODUZETNIČKO RAČUNOVODSTVO
Mentor: Neti Manestar, dipl. oec.
Teme:
- Izgradnja građevinskog objekta
- Nabava i uskladištenje robe u trgovini na malo
- Nabava dugotrajne materijalne imovine
- Kratkotrajna materijalna sredstva
- Analitičko knjigovodstvo kupaca
- Obračun plaća
- Kratkoročne obveze
Napomena! Sve teme moraju biti obrađene na primjeru neke tvrtke.
Predmet: MARKETING
Mentor: Mirela Todorović, dipl. oec.
Teme:
- Istraživanje tržišta – najvažnija aktivnost suvremenog marketinga
- Planiranje marketinga – pretpostavka uspješnpg marketinga
Napomena! Sve teme moraju biti obrađene na primjeru neke tvrtke.
Predmet: MARKETING USLUGA
Mentor: Mirela Todorović, dipl. oec.
Teme:
- Specifičnost marketinga usluga u turizmu
Napomena! Sve teme moraju biti obrađene na primjeru neke tvrtke.




