Završni rad
Sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju (NN – 87/2008, čl. 82), srednje obrazovanje učenika u strukovnim programima, koji traju od jedne do tri godine odnosno najmanje četiri godine, završavaju izradbom i obranom završnog rada u organizaciji i provedbi škole.
Sadržaj, uvjeti, način i postupak izradbe i obrane završnoga rada propisan je Pravilnikom o izradbi i obrani završnog rada (NN – 118/2009).
Redoviti učenik ima pravo pristupiti obrani u dva roka bez obveze plaćanja troškova. Ako iz opravdanih razloga nije iskoristio to pravo, može ga iskoristiti dvije godine nakon prestanka statusa redovitoga učenika.
Vremenik izradbe i obrane (2024./2025.)
U školskom kalendaru za 2024./2025. (Godišnji plan i program rada) definiran je vremenik izradbe i obrane završnog rada u ljetnom, jesenskom i zimskom roku:
Upute i obrasci
Klikom na slike možete preuzeti upute te prijavnicu za izradbu i obranu završnog rada u četverogodišnjem i trogodišnjim strukovni programima obrazovanja:
Popis tema (2024./2025.)
Povjerenstvo za obranu završnog rada:
- Darije Dragičević, dipl. ing.
- Sanjin Rukober, dipl. ing.
- Milan Martuslović, mag. edu.
Mentor: Sanjin Rukober, dipl. ing.
Teme:
- Sanacija cijevi vanjskog vodovoda
- Polaganje duktilnih cijevi vanjskog vodovoda
- Postupak izvođenja priključnog voda pod tlakom
- Zamjena vodomjera i službenog ventila
- Ugradnja dijelova vodovodnih instalacija i montaža sudopera sa izljevnim sifonom
- Ugradnja dijelova vodovodnih instalacija i montaža tuš kade
- Ugradnja dijelova vodovodnih instalacija i montaža kade
- Ugradnja dijelova vodovodnih instalacija i montaža zahodske školjke podna ugradnja
- Ugradnja dijelova vodovodnih instalacija i montaža zahodske školjke zidna ugradnja
- Polaganje PE cijevi vanjskog vodovoda
- Postupak ispitivanja vanjskog vodovoda
- Sanacija vanjskog vodovoda
- Ugradnja odzračnog ventila na cijevima vanjskog vodovoda
- Zamjena zasuna na cijevima vanjskog vodovoda
- Ugradnja nadzemnog hidranta
- Ugradnja podzemnog hidranta
- Ugradnja dijelova vodovodnih instalacija i montaže električnog zagrijača vode u kuhinji
- Primjena sunčane energije za pripremu tople vode
- Izrada prve faze kupaonice
- Priključak stambenog objekta na javni vodovod
Povjerenstvo za obranu završnog rada:
- Dragan Visković
- Marko Pađen
- Dijana Pavlić
Mentor: Marko Pađen
Teme:
- Topli umaci (podjela, priprema, uz koja jela se poslužuju) – lovački umak
- Hladni umaci (podjela, priprema, uz koja jela se poslužuju) – andaluzijski umak
- Hladna predjela (podjela salata, začinjene majonezom) – ruska salata
- Hladna predjela od riba, rakova i glavonožaca začinjena octenim umakom – salata od liganja
- Hladna predjela od riba, rakova i glavonožaca začinjena majonezom – cocktel od kozica
- Bistre juhe (podjela i priprema bistrih juha s prilozima) – krepka goveđa juha s profiterolima
- Guste juhe (podjela i priprema) – ragu juha od peradi
- Narodne juhe – mađarska gulaš juha
- Topla predjela – od tjestenine – lazanje na bolonjski
- Topla predjela – od riže – rižoto s gljivama
- Topla predjela od riba, rakova, školjaka i glavonožaca – brodet s palentom
- Gotova mesna jela govedine – bavarska pržolica
- Gotova mesna jela od teletine – teleći mišići u grašku
- Gotova mesna jela od svinjetine – pečeni svinjski kare na pekarski način
- Gotova mesna jela od piletine – popržena piletina marengo
- Jela po narudžbi od prženog mesa – naravni odrezak
- Jela po narudžbi od pohanog mesa – odrezak cordon blue
- Jela po narudžbi od mesa pečenog na žaru – biftek na američki način
- Jela po narudžbi od riba – pečena škrpina s krumpirom
- Jela po narudžbi od riba – prženi lignji
- Razni prilozi – od raznih smjesa – okruglice od kruha
- Razni prilozi – variva garniture – vrtlarska garnitura
- Desertna jela – od dizanog tijesta – sače
- Desertna jela – od vučenog tijesta – savijača od jabuka
- Desertna jela – od prhkog tijesta – pita od sira
- Desertna jela – od lisnatog tijesta – krem šnite
- Desertna jela – od biskvitnih smjesa – rolada sa jagodama
- Dogotovljavanje jela pred stolom gosta – flambirane palačinke Crepes Suzette
- Dogotovljavanje jela pred stolom gosta – flambirani medaljoni s gljivama
- Hrvatska nacionalna jela – Istarska kuhinja – zgvacet s fužima
- Hrvatska nacionalna jela – Dalmatinska kuhinja – dalmatinska pašticada
- Hrvatska nacionalna jela – Slavonska kuhinja – čobanac sa žličnjacima
- Jela crikveničko-vinodolskog kraja – pečeni teleći frikando na način crikveničkih kuhara
- Dogotavljanje jela rasijecanjem pred gostom – Chateaubriand
Povjerenstvo za obranu završnog rada:
- Dragan Visković
- Marko Pađen
- Dijana Pavlić
Mentor: Dijana Pavlić
Teme:
- Poslovanje restorana ,,pansionski tip“
- Poslovanje restorana ,,á la carte”
- Posluživanje hladnih predjela
- Vrste juha i posluživanje juha
- Posluživanje toplih predjela
- Posluživanje jela od riba, rakova, školjki, mekušaca
- Posluživanje slatkih jela i deserta
- Posluživanje aperitiva
- Posluživanje voćnih rakija
- Posluživanje bijelih vina
- Posluživanje crnih vina
- Posluživanje pjenušavih vina
- Posluživanje dižestiva
- Pripremanje i posluživanje toplih napitaka
- Pripremanje barskih mješavina u čaši za konzumiranje (gradnjom)
- Pripremanje barskih mješavina u barskoj čaši
- Pripremanje barskih mješavina u ručnom mješaču
- Priprema kratkih barskih mješavina
- Priprema dugih barskih mješavina
- Organizacija i posluživanje koktel parti – a povodom otvaranje izložbe (nuđenjem za 10 osoba)
- Organizacija i posluživanje bogate koktel parti za 10 osoba kod naručitelja (povodom promocije diplome)
- Organizacija i posluživanje hladno toplog bifea za 10 osoba (povodom proslave rođendana)
- Organizacija i posluživanje poslovnog ručka (za 10 osoba u klasičnom restoranu)
- Organizacija i posluživanje svečane večere povodom dolaska stranih delegacija (za 10 osoba)
- Organizacija i posluživanje Uskrsnog ručka (za 10 osoba)
- Priprema tatarskog bifteka
- Rezanje peradi pred gostima
- Rasijecanje šatobrijana (Chateaubriand-a)
- Flambiranje palačinki Suzette
- Filiranje kuhane ribe
Povjerenstvo za obranu završnog rada:
- Mirela Todorović, dipl. oec.
- Ivana Bilić Jeličić, dipl. oec.
- Sebastijan Jureša, mag. educ. philol. angl.
- Darija Borić Salopek, mag. geogr.
- Ime i prezime??????
Predmet: ORGANIZACIJA POSLOVANJA UGOSTITELJSKIH PODUZEĆA
Mentor: Mirela Todorović, dipl. oec.
Teme:
- Čimbenici radnog procesa u poslovanju putničke agencije
- Stvaranje turističkog aranžmana
- Odnosi između putničkih agencija i njenih poslovnih partnera
- Turistički aranžman – temeljni proizvod turističkog posredovanja
Predmet: TURIZAM I MARKETING
Mentor: Ivana Bilić Jeličić, dipl. oec.
Teme:
- Promotivne aktivnosti hotelskog poduzeća (hotel/hotelsko poduzeće po volji učenika)
- Promotivne aktivnosti hotela (koji nije u sklopu hotelskog poduzeća, po volji učenika)
- Rad turističke zajednice (odabir TZ-e po volji učenika)
- Rad turističke agencije (agencija po izboru učenika, preporuka-agencija sa cjelogodišnjim poslovanjem)
- Filmski turizam kao specifični oblik turizma
- Enogastronomski turizam kao specifični oblik turizma
Predmet: POVIJEST UMJETNOSTI I KULTURNA BAŠTINA
Mentor: Sebastijan Jureša, mag. educ. philol. angl.
Teme:
- Hrvatska nematerijalna baština na listi UNESCO-a
- Hrvatska prirodna i kulturna baština na listi UNESCO-a
- Muzeologija i najpoznatiji svjetski muzeji (izbor)
- Kulturno-povijesna baština Crikvenice
- Kulturno-povijesna baština Novog Vinodolskog
- Život, kultura i religija starog Egipta
- Arhitektura i arhitektonski ukras (starohrvatska umjetnost, romanika, gotika, renesansa, barok – izbor hrvatskih djela)
- Radovanov portal – romanička priča u kamenu
- Katedrala svetog Jakova u Šibeniku – arhitektura kao skulptura (Juraj Dalmatinac i Nikola Firentinac)
- Juraj Julije Klović – lik i djelo
- Vaux-le-Vicomte i Versailles – barokna umjetnost i apsolutizam
- Palača Zuccheriera (šećerane) u Rijeci
- Hermann Bollé i Zagreb XIX. stoljeća
- Hrvatsko narodno kazalište – nastanak palače umjetnosti
- Münchenski krug (Josip Račić, Miroslav Kraljević, Vladimir Becić i Oskar Herman)
- Hrvatska naiva
Predmet: GEOGRAFIJA
Mentor: Darija Borić Salopek, mag. geogr.
Teme:
- Potencijali razvoja turizma otoka Cresa
- Potencijali razvoja turizma otoka Krka
- Potencijali razvoja turizma otoka Raba
- Potencijali razvoja turizma otoka Hvara
- Potencijali razvoja turizma u Gorskom kotaru
- Potencijali razvoja turizma u Dalmatinskoj zagori
- Potencijali razvoja turizma Hrvatskog zagorja
- Potencijali razvoja turizma grada Rijeke
- Potencijali razvoja turizma podvelebitskog Primorja
- Geografski informacijski sustav u turizmu
- Crikvenička rivijera – prednosti i nedostaci turističkih aktivnosti
- Istra – najrazvijenija turistička regija Hrvatske
Povjerenstvo za obranu završnog rada:
- Melita Čačić, dipl. oec.
- Neti Manestar, dipl. oec.
- Mirela Todorović, dipl. oec.
- Ivana Bilić Jeličić, dipl. oec.
Predmet: OSNOVE EKONOMIJE
Mentor: Melita Čačić, dipl. oec.
Teme:
- Gospodarski rast i razvoj i primjeri razvijenih gospodarstava
- Međunarodne ekonomske integracije – Europska unija
Predmet: BANKARSTVO I OSIGURANJE
Mentor: Melita Čačić, dipl. oec.
Teme:
- Razvoj novca kroz povijest
- Bankarski sustav Republike Hrvatske
Predmet: TRŽIŠTE KAPITALA
Mentor: Melita Čačić, dipl. oec.
Teme:
- Dionica
- Zagrebačka burza
- Financijske institucije u Republici Hrvatskoj
Predmet: DRUŠTVENO ODGOVORNO POSLOVANJE
Mentor: Melita Čačić, dipl. oec.
Teme:
- Korupcija u Republici Hrvatskoj
Predmet: PODUZETNIČKO RAČUNOVODSTVO
Mentor: Neti Manestar, dipl. oec.
Teme:
- Obračun i knjiženje plaća
- Izgradnja (ili adaptacija) građevinskog objekta
- Nabava i uskladištenje sirovina i materijala
- Blagajničko poslovanje
- Kratkoročne obveza
- Financijska izvješća
- Nabava dugotrajne materijalne imovine
- Popis imovine i obveza
- Kratkoročna potraživanja
- Nabava i uskladištenje robe u trgovini na malo
Napomena! Sve teme moraju biti obrađene na primjeru neke tvrtke.
Predmet: MARKETING
Mentor: Mirela Todorović, dipl. oec.
Teme:
- Proizvod kao temeljni element marketinškog spleta
- Promocija kao element marketinškog spleta
- Cijena kao element marketinškog spleta
- Distribucija kao element marketinškog spleta
Predmet: MARKETING USLUGA
Mentor: Mirela Todorović, dipl. oec.
Teme:
- Specifičnosti elemenata marketinškog spleta pružatelja usluga
- Specifičnost marketinga usluga u turizmu
Napomena! Sve teme moraju biti obrađene na primjeru neke tvrtke.
Predmet: OSNOVE TURIZMA (izborni)
Mentor: Ivana Bilić Jeličić, dipl. oec.
Teme:
- Turistička ponuda otoka Lošinja
- Turistička ponuda grada Crikvenice
- Turistička ponuda grada Opatije
- Vjerski turizam kao specifični oblik turizma
- Zdravstveni turizam kao specifični oblik turizma
- Manifestacijski turizam ili turizam događanja
- Turističko tržište
- Turistička destinacija