Završni rad

 

Sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju (NN – 87/2008, čl. 82), srednje obrazovanje učenika u strukovnim programima, koji traju od jedne do tri godine odnosno najmanje četiri godine, završavaju izradbom i obranom završnog rada u organizaciji i provedbi škole.

Sadržaj, uvjeti, način i postupak izradbe i obrane završnoga rada propisan je Pravilnikom o izradbi i obrani završnog rada (NN – 118/2009).

Redoviti učenik ima pravo pristupiti obrani u dva roka bez obveze plaćanja troškova. Ako iz opravdanih razloga nije iskoristio to pravo, može ga iskoristiti dvije godine nakon prestanka statusa redovitoga učenika. 

Pravni okvir

Raspored obrane (2024./2025.)

JESENSKI ROK 2025. godina

3.BF: kuhari, konobari, vodoinstalateri

4.A: hotelijersko – turistički tehničari

4.E: ekonomisti

Vremenik izradbe i obrane

U školskom kalendaru za 2025./2026. (Godišnji plan i program rada) definiran je vremenik izradbe i obrane završnog rada u ljetnom, jesenskom i zimskom roku:

U školskom kalendaru za 2024./2025. (Godišnji plan i program rada) definiran je vremenik izradbe i obrane završnog rada u ljetnom, jesenskom i zimskom roku:

Upute i obrasci

Klikom na slike možete preuzeti upute te prijavnicu za izradbu i obranu završnog rada u četverogodišnjem i trogodišnjim strukovni programima obrazovanja:

Upute za izradbu i obranu završnog rada

Prijavnica za izradbu i obranu završnog rada

Ovdje možete preuzeti i sve priloge koji trebaju biti sastavni dio završnog rada:

  1. Naslovna stranica (primjer): .DOCX, .PDF
  2. Sadržaj (primjer): .DOCX, .PDF
  3. Posljednja stranica rada: .DOCX, .PDF
  4. Konzultacijski list: .DOCX, .PDF

Popis tema (2025./2026.)

Povjerenstvo za obranu završnog rada:

  1. Darije Dragičević, dipl. ing.
  2. Sanjin Rukober, dipl. ing.
  3. Milan Martuslović, mag. edu.


Mentor: Sanjin Rukober, dipl. ing.

Teme:

  1. Sanacija cijevi vanjskog vodovoda
  2. Polaganje duktilnih cijevi vanjskog vodovoda
  3. Postupak izvođenja priključnog voda pod tlakom
  4. Zamjena vodomjera i službenog ventila
  5. Ugradnja dijelova vodovodnih instalacija i montaža sudopera sa izljevnim sifonom
  6. Ugradnja dijelova vodovodnih instalacija i montaža tuš kade
  7. Ugradnja dijelova vodovodnih instalacija i montaža kade
  8. Ugradnja dijelova vodovodnih instalacija i montaža zahodske školjke podna ugradnja
  9. Ugradnja dijelova vodovodnih instalacija i montaža zahodske školjke zidna ugradnja
  10. Polaganje PE cijevi vanjskog vodovoda
  11. Postupak ispitivanja vanjskog vodovoda
  12. Sanacija vanjskog vodovoda
  13. Ugradnja odzračnog ventila na cijevima vanjskog vodovoda
  14. Zamjena zasuna na cijevima vanjskog vodovoda
  15. Ugradnja nadzemnog hidranta
  16. Ugradnja podzemnog hidranta
  17. Ugradnja dijelova vodovodnih instalacija i montaže električnog zagrijača vode u kuhinji
  18. Primjena sunčane energije za pripremu tople vode
  19. Izrada prve faze kupaonice
  20. Priključak stambenog objekta na javni vodovod

 

Povjerenstvo za obranu završnog rada:

  1. Dragan Visković
  2. Marko Pađen
  3. Dijana Pavlić

 


Mentor: Marko Pađen

Teme:

  1. Hladna predjela (podjela salata, začinjene majonezom) – ruska salata
  2. Hladna predjela od riba, rakova i glavonožaca začinjena octenim umakom – salata od liganja
  3. Bistre juhe (podjela i priprema bistrih juha s prilozima) – krepka goveđa juha s profiterolima
  4. Guste juhe (podjela i priprema) – ragu juha od peradi
  5. Topla predjela – od riže – rižoto s gljivama
  6. Gotova mesna jela od teletine – teleći mišići u grašku
  7. Gotova mesna jela od svinjetine – pečeni svinjski kare na pekarski način
  8. Jela po narudžbi od prženog mesa – naravni odrezak
  9. Jela po narudžbi od pohanog mesa – odrezak “Cordon blue”
  10. Desertna jela od prhkog tijesta – pita od sira
  11. Dogotovljavanje jela pred stolom gosta – flambirane palačinke “Crepes Suzette”
  12. Jela crikveničko – vinodolskog kraja – pečeni teleći frikando na način crikveničkih kuhara

 

Povjerenstvo za obranu završnog rada:

  1. Dragan Visković
  2. Marko Pađen
  3. Dijana Pavlić

 


Mentor: Dijana Pavlić

Teme:

  1. Poslovanje restorana ,,pansionski tip“
  2. Poslovanje  restorana ,,á  la  carte”
  3. Posluživanje hladnih predjela
  4. Vrste juha  i posluživanje juha
  5. Posluživanje toplih predjela
  6. Posluživanje jela od riba, rakova, školjki, mekušaca
  7. Posluživanje slatkih jela i deserta
  8. Posluživanje aperitiva
  9. Posluživanje voćnih rakija
  10. Posluživanje bijelih  vina 
  11. Posluživanje crnih  vina
  12. Posluživanje pjenušavih  vina
  13. Posluživanje dižestiva
  14. Pripremanje i posluživanje toplih napitaka
  15. Pripremanje barskih mješavina u čaši za konzumiranje (gradnjom)
  16. Pripremanje barskih mješavina u barskoj čaši
  17. Pripremanje barskih mješavina u ručnom mješaču 
  18. Priprema kratkih barskih mješavina 
  19. Priprema dugih barskih mješavina 
  20. Organizacija i posluživanje koktel parti – a povodom otvaranje izložbe (nuđenjem za 10 osoba)
  21. Organizacija i posluživanje bogate koktel parti za 10 osoba kod naručitelja (povodom promocije  diplome)
  22. Organizacija i posluživanje hladno toplog bifea za 10 osoba (povodom proslave  rođendana)
  23. Organizacija i posluživanje poslovnog ručka (za 10 osoba u klasičnom restoranu)
  24. Organizacija i posluživanje svečane večere povodom dolaska stranih delegacija (za 10 osoba)
  25. Organizacija i posluživanje Uskrsnog ručka  (za 10 osoba)
  26. Priprema tatarskog bifteka
  27. Rezanje peradi pred gostima
  28. Rasijecanje šatobrijana (Chateaubriand-a)
  29. Flambiranje palačinki Suzette
  30. Filiranje kuhane ribe

Povjerenstvo za obranu završnog rada:

  1. Mirela Todorović, dipl. oec.
  2. Ivana Bilić Jeličić, dipl. oec.
  3. Lea Klarić, mag. educ. (zamjena Sebastijan Jureša, mag. educ. philol. angl.)
  4. Darija Borić Salopek, mag. geogr.

 


Predmet: ORGANIZACIJA POSLOVANJA UGOSTITELJSKIH PODUZEĆA

Mentor: Mirela Todorović, dipl. oec.

Teme:

  1. Čimbenici radnog procesa u poslovanju putničke agencije
  2. Turistički aranžman-temeljni proizvod turističkog posredovanja
  3. Stvaranje turističkog aranžmana

Predmet: TURIZAM I MARKETING

Mentor: Ivana Bilić Jeličić, dipl. oec.

Teme:

  1. Cikloturizam kao specifični oblik turizma
  2. Enogastronomski turizam kao specifični oblik turizma
  3. Manifestacijski turizam kao specifični oblik turizma
  4. Turistički proizvod Rivijere Crikvenica
  5. Turistički proizvod grada Opatije
  6. Rad turističke zajednice grada Crikvenice/Vinodolske općine/grada Rijeke (po izboru učenika)
  7. Promotivne aktivnosti hotela (hotel – po izboru učenika)

Predmet: POVIJEST UMJETNOSTI I KULTURNA BAŠTINA

Mentor: Sebastijan Jureša, mag. educ. philol. angl.

Teme:

  1. Hrvatska nematerijalna baština na listi UNESCO-a
  2. Muzeologija i najpoznatiji svjetski muzeji (izbor)
  3. Kulturno-povijesna baština Crikvenice
  4. Arhitektura i arhitektonski ukras (starohrvatska umjetnost, romanika, gotika, renesansa, barok – izbor hrvatskih djela)
  5. Juraj Julije Klović – lik i djelo
  6. Palača Zuccheriera (šećerane) u Rijeci
  7. Hrvatska naiva

Predmet: GEOGRAFIJA

Mentor: Darija Borić Salopek, mag. geogr.

Teme:

  1. Potencijali razvoja specifičnih oblika turizma na otoku Krku
  2. Potencijali razvoja turizma otoka Korčule
  3. Prošlost i budućnost turizma grada Dubrovnika
  4. Potencijali razvoja turizma na otoku Visu
  5. Prošlost i budućnost turizma grada Splita
  6. Potencijali razvoja turizma Hrvatskog zagorja
  7. Geografski informacijski sustav u turizmu

Povjerenstvo za obranu završnog rada:

  1. Melita Čačić, dipl. oec.
  2. Neti Manestar, dipl. oec.
  3. Mirela Todorović, dipl. oec.

 


Predmet: OSNOVE EKONOMIJE

Mentor: Melita Čačić, dipl. oec.

Teme:

  1. Nezaposlenost kao makroekonomska neravnoteža
  2. Razvoj ekonomske misli
  3. Međunarodna ekonomija

    Predmet: BANKARSTVO I OSIGURANJE

    Mentor: Melita Čačić, dipl. oec.

    Teme:

    1. Obvezno osiguranje od automobilske odgovornosti
    2. Kasko osiguranje cestovnih motornih vozila

    Predmet: TRŽIŠTE KAPITALA

    Mentor: Melita Čačić, dipl. oec.

    Teme:

    1. Burzovni indeksi
    2. Burzovni slom 1929. godine

     

    Predmet: PODUZETNIČKO RAČUNOVODSTVO

    Mentor: Neti Manestar, dipl. oec.

    Teme:

    1. Izgradnja građevinskog objekta
    2. Nabava i uskladištenje robe u trgovini na malo
    3. Nabava dugotrajne materijalne imovine
    4. Kratkotrajna materijalna sredstva
    5. Analitičko knjigovodstvo kupaca
    6. Obračun plaća
    7. Kratkoročne obveze

    Napomena! Sve teme moraju biti obrađene na primjeru neke tvrtke.


    Predmet: MARKETING

    Mentor: Mirela Todorović, dipl. oec.

    Teme:

    1. Istraživanje tržišta – najvažnija aktivnost suvremenog marketinga
    2. Planiranje marketinga – pretpostavka uspješnpg marketinga

    Napomena! Sve teme moraju biti obrađene na primjeru neke tvrtke.


    Predmet: MARKETING USLUGA

    Mentor: Mirela Todorović, dipl. oec.

    Teme:

    1. Specifičnost marketinga usluga u turizmu

    Napomena! Sve teme moraju biti obrađene na primjeru neke tvrtke.

    Skip to content