preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Kalendar
« Ožujak 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Školsko zvono
Školski list
 

Psihosocijalna edukacija za radnike u odgojno - obrazovnim ustanovama za rad s učenicima u izvanrednim situacijama

      

Tijekom svibnja i lipnja 2022. godine naša djelatnica Marija Repar sudjelovala je na Psihosocijalnoj edukaciji za radnike u odgojno - obrazovnim ustanovama za rad s učenicima u izvanrednim situacijama, koja se održavala online i uživo u sklopu provedbe projekta RCK RECEPT - Regionalni centar profesija u turizmu, pod vodstvom Sanje Katalinić i Tajane Tapo Kero. Na edukaciji su obrađene sljedeće teme: zdravo suočavanje s izazovima u odgojno - obrazovnom procesu, kako riješiti problematične situacije i ponašanja u učionici, psihosocijalni izazovi u radu s učenicima tijekom pandemije, reakcije učenika u kriznim situacijama, kako razgovarati s učenicima u kriznoj situaciji, identifikacija i pomoć djeci s posebnim potrebama, nasilje u vršnjačim vezama - obilježja i pružanje podrške žrtvama, utjecaj brakorazvoda na adolescente, prava i obveze djece i roditelja tijekom i nakon razvoda te vršnjačko i elektronsko nasilje.

   

                     

Edukacija Engleski za turizam i ugostiteljstvo Modul 1 i Modul 2

     

U razdoblju od 01. listopada 2021. do 31. siječnja 2022. (Modul 1) te u razdoblju od 07. veljače do 31. svibnja 2022. godine (Modul 2) u sklopu provedbe projekta RCK RECEPT - Regionalni centar profesija u turizmu održana je edukacija Engleskog za turizam i ugostiteljstvo. Iz naše su Škole u Modulu 1 sudjelovali nastavnici Matko Mikašinović, Iris Mrzljak, Ivana Bilić Jeličić i Viliana Malnar, dok je u Modulu 2 sudjelovala nastavnica Iris Mrzljak. Nastavnici su navedenim tečajem usavršili svoje znanje engleskog jezika u području turizma i ugostiteljstva te poboljšali svoje konverzacijske tehnike.

 

Edukacija Photo and video making in your classroom: The educational power of multimedia

     

Naše nastavnice Iva Suden, Dolores Matetić, Andreja Jakubin i Mirela Todorović sudjelovale su u sklopu provedbe projekta RCK RECEPT - Regionalni centar profesija u turizmu na edukaciji „Photo and video making in your classroom: The educational power of multimedia“, koja se održala u organizaciji Europass Teacher Academy u Amsterdamu u razdoblju od 23. do 28. svibnja 2022. godine. Cilj edukacije bio je upoznati sudionike  s obrazovnom snagom audiovizualnih sadržaja. Sudionici su naučili koristiti i prilagoditi postojeće audiovizualne resurse kao i stvoriti vlastite kako bi poboljšali i potaknuli učenje svojih učenika te usvojili sljedeća znanja i vještine: traženje audiovizualnih sadržaja na obrazovnim platformama, primijeniti osnovne tehnike za snimanje videa, uređivanje fotografija i videa, organizirati zvukove i tekstove u vizualnim izvorima, učitavanje i dijeljenje audiovizualnih sadržaja, iskoristiti audiovizualne resurse u obrazovne svrhe. Ova će edukacija sudionicima omogućiti sadržajniju i kvalitetniju nastavu u budućnosti.

  

Edukacija NLP START

     

Dana 29. siječnja, 26. veljače, 26. ožujka i 30. travnja u sklopu provedbe projekta RCK RECEPT - Regionalni centar profesija u turizmu održana je edukacija NLP START program u organizaciji MOTIVA d.o.o., na kojoj su sudjelovale naša pedagoginja Marija Repar i nastavnica Antonia Saršon Khoury. Edukacija se održala u 4 modula: NLP pristup komunikaciji, Percepcije stvarnosti, NLP Tehnike promjena i Vještine jezičnog utjecaja. Navedenom edukacijom sudionici su poboljšali komunikacijske vještine i naučili voditi razgovore u željenom smjeru, pažljivije slušati i čitati neverbalne znakove, upravljati emocijama, stanjima i reakcijama, prevladati neželjena uvjerenje, ponašanja i navike, povećati fleksibilnost, samopouzdanje i motivaciju te razumjeti sebe i druge na novi način. Sve navedeno pomaže u radu s učenicima, nastavnicima i roditeljima.

 

Edukacija Kreativna riblja kužina

  

Dana 26. travnja 2022. godine u sklopu provedbe projekta RCK RECEPT - Regionalni centar profesija u turizmu održana je edukacija "Kreativna riblja kužina" u Pazinu, u organizaciji Agencije za ruralni razvoj  Istre. Na edukaciji je iz naše škole sudjelovao Zoran Delić. Sudionici su poboljšali svoja znanja o ribljoj kuhinji i sudjelovali u pripremi jela od ribe i glavonožaca, koristeći pritom pomalo zaboravljene stare tehnike obrade i prigotovljavanja ali i prezentaciju na moderan način.

 

Edukacija Popularne taktike i izgradnja kulture davanja povratnih informacija

  

Dana 07.04.2022. u sklopu provedbe projekta RCK RECEPT - Regionalni centar profesija u turizmu održana je radionica pod vodstvom trenerice Davorke Tolić „Giving Effective Feedback – Popularne taktike i izgradnja kulture davanja povratnih informacija“ iz MIRAKUL Edukacijskog centra, na kojoj je sudjelovala naša nastavnica Darija Borić. Tema radionice bila je vezana uz pojam i važnost povratnih informacija u svakodnevnom radu.

Edukacija Lokalne namirnice u službi japanske kuhinje

  

Dana 05. travnja 2022. godine u sklopu provedbe projekta RCK RECEPT - Regionalni centar profesija u turizmu održana je edukacija "Lokalne namirnice u službi japanske kuhinje" u Pazinu, u organizaciji Agencije za ruralni razvoj  Istre. Na edukaciji je iz naše škole sudjelovao Zoran Delić. Sudionici su usvojili brojna znanja o japanskim namirnicma i pripremi japanskih jela te su sudjelovali u izradi zanimljivih jela. Ta će im znanja i vještine biti od velikog značaja u budućem radu.

 

Edukacija Specijalistički program izobrazbe u području javne nabave

  

U razdoblju od 16. do 20. ožujka 2022. godine u sklopu provedbe projekta RCK RECEPT – Regionalni centar profesija u turizmu održana je edukacija Specijalistički program izobrazbe u području javne nabave u Rijeci, na kojoj je sudjelovala Mirela Unković. Teme edukacije bile su: upoznavanje s postupkom javne nabave u RH (zakonski i podzakonski akti), vrste postupka javne nabave, faze u postupku javne nabave i drugo. Edukacija je omogućila stjecanje osnovnih znanja i vještina za provedbu postupka javne nabave.

  

Edukacija Slastičarski Materclass: Lisnato tijesto

  

U razdoblju od 18. do 20. ožujka u sklopu provedbe projekta RCK RECEPT – Regionalni centar profesija u turizmu održana je edukacija Slastičarski Masterclass: Lisnato tijesto u Splitu, u organizaciji Udruge ŠKMER iz Splita, a na kojoj je iz naše Škole sudjelovao nastavnik kuharstva Dragan Visković. Teme ovog Masterclassa  su bile: izrada lisnatog tijesta na moderni način, Pečenje i rezanje za mille-feuille i Krema diplomate. Usvojena znanja i vještine će sudionicima će uvelike pomoći u daljnjem radu.

  

Edukacija Equality at workplace – Diversity & Inclusion – Ravnopravnost i Upravljanje različitostima na radnom mjestu

  

Dana 04. ožujka 2022. godine u sklopu provedbe projekta RCK RECEPT – Regionalni centar profesija u turizmu održana je  online edukacija Equality at workplace – Diversity & Inclusion – Ravnopravnost i Upravljanje različitostima na radnom mjestu u organizaciji MIRAKUL edukacijskog centra. Na edukaciji je sudjelovala naša nastavnica Lea Klarić. Cilj edukacije bio je pokazati kako s jedne strane zaposlenici moraju biti spremni na promjene, otvoreni za različitost i toleranciju jer je radno mjesto 'živi organizam' koji se neprestano mijenja, a s druge strane kako bi poslodavci trebali shvatiti da raznolikost povećava otpornost i prilagodljivost što je od presudne važnosti za uspjeh. Različitost je važna za razvoj i proizvoda i procesa, ali i modela poslovanja, što se može primijeniti bez obzira u kojem okruženju pojedinac radi.

Edukacija Train the trainer

  

Od dana 21. do 25. veljače u sklopu provedbe projekta RCK RECEPT – Regionalni centar profesija u turizmu održana je edukacija „Train the trainer“ u Rijeci, u organizaciji Udruge barmena i konobara Hrvatske. Na edukaciji je iz naše Škole sudjelovala nastavnica ugostiteljskog posluživanja Dijana Pavlić. Edukacija je sudionicima pružila razne teorijske ali i praktične sadržaje vezane uz rad barmena. S time u vezi, sudionici su se educirali o izradi, pripremi i dekoraciji koktela i ostalih pića, a također su sudjelovali i u terenskoj nastavi gdje su se upoznali s proizvodnjom i brendiranjem alkoholnih pića u Hrvatskoj. Uz sve navedeno, praktični dio edukacije je sudionicima omogućio da usvojena znanja odmah i primijene.

   

Edukacija Barista Intermediate

  

Dana 09. i 10. veljače u sklopu provedbe projekta RCK RECEPT – Regionalni centar profesija u turizmu održana je edukacija „Barista Intermediate“ u Matuljima, u organizaciji Hug&Puncha. Na edukaciji je iz naše Škole sudjelovala nastavnica ugostiteljskog posluživanja Dijana Pavlić. Edukacija je sudionicima pružila razne teorijske ali i praktične sadržaje vezane uz rad barista. S time u vezi, sudionici su se educirali o organskoj kavi, podrijetlu kave, okusima kave, o mlincu za kavu, tehnikama mljevenja kave, noževima na mlincu, doziranju i drugome.

 

 

Edukacija Meso divljači u kreativnoj gastronomiji

  

Dana 01. veljače 2022. godine u sklopu provedbe projekta RCK RECEPT - Regionalni centar profesija u turizmu održana je edukacija "Meso divljači u kreativnoj gastronomiji" u Pazinu, u organizaciji Edukacijskog gastronomskog centra Istre. Na edukaciji je iz naše škole sudjelovalo Zoran Delić. Sudionici su usvojili brojna znanja o mesu divljači kao namirnici te sudjelovali u izradi mnogo jela od mesa divljači, kao što su tartar od jelena, otvoreni raviol s divljači, pirjana koljenica od jelena s pireom od slanutka i dr. Ta će im znanja i vještine biti od velikog značaja u budućem radu.

   

Program SAMO ZDRAVO -  Edukacija Inovativni pristupi zdravoj prehrani – Modul 1

  

Od 26. do 28. siječnja 2022. godine u sklopu provedbe projekta RCK RECEPT – Regionalni centar profesija u turizmu održana je edukacija za strukovne nastavnike Inovativni pristupi zdravoj prehrani – Modul 1 – SAMO ZDRAVO u Opatiji.

Edukacija je održana od strane organizacije GAIA NOVA, a iz naše Škole su sudjelovale nastavnica biologije Dolores Matetić i nastavnica tjelesne i zdravstvene kulture Iva Suden.

U sklopu edukacije održano je predavanje Hranom do zdravlja ( dr.sc. Silvija Zec Sambol, dr. med., koje je za cilj imalo osvijestiti što je sve zdravlje s integrativne točke gledišta, istaknuti važnost zdrave prehrane, educirati kako na jednostavan način učenike zainteresirati za brigu o zdravlju i drugo. Održana je i degustacijska radionica Hrana kao lijek i užitak (Sandra Kolonić, prof.) koja je polaznike upoznala s postupkom izrade jela od voća, povrća, orašastih plodova, žitarici, mahunarki te superhrane, educirala ih o holističkim pristupu zdravlju, kako brzo i jednostavno usvojena znanja i vještine primijeniti u nastavi i drugo. Također, održano je i predavanje Motivacijske tehnike u učenju (mr.sc. Darko Sambol, prof. psihologije) koje je za cilj imalo potaknuti polaznike za primjenu novih pristupa u radu s učenicima, osnažiti polaznike na unutrašnju podršku i oslonac u sebi, naučiti polaznike inovativnim tehnikama za rad s učenicima i drugo. Ova raznovrsna i sadržajna edukacija sudionicima je omogućila usvajanje temeljnih znanja vezanih uz inovativne pristupe zdravoj prehrani, i to na nizu praktičnih i korisnih primjera.

https://www.novilist.hr/rijeka-regija/opatija/urucena-priznanja-nastavnicima-za-edukaciju-samo-zdravo/?meta_refresh=true

 

  

Edukacija Time and goal managment  - Efikasno upravljanje vremenom i prioritetima

  

Dana 25. siječnja 2022. godine u sklopu provedbe projekta RCK RECEPT – Regionalni centar profesija u turizmu održana je  online edukacija Time and goal managment  - Efikasno upravljanje vremenom i prioritetima u organizaciji MIRAKUL edukacijskog centra. Na edukaciji je sudjelovala naša nastavnica geografije Darija Borić. Cilj edukacije bio je poboljšati interpersonalne kompetencije i motivirati polaznike na produktivno i kvalitetno upravljanje vremenom. Polaznici su, nakon analize vlastitih vještina u pogledu organizacije vremena i upravljanja prioritetima, dobili brojne korisne savjete kako iskoristiti vrijeme, posložiti prioritete i ispuniti sve zadaće u danu, a takvo će im znanje omogućiti bolju organizaciju rada i vremena.

Edukacija Tjestenina i izrada jela od tjestenine

  

Dana 24. siječnja 2022. godine u sklopu provedbe projekta RCK RECEPT - Regionalni centar profesija u turizmu održana je edukacija "Tjestenina i izrada jela od tjestenine" u Pazinu, u organizaciji Edukacijskog gastronomskog centra Istre. Na edukaciji su iz naše škole sudjelovali Dragan Visković i Zoran Delić. Nastavnici su usvojili brojna znanja o tjestenini kao namirnici te sudjelovali u izradi mnogo jela od tjestenina. Ta će im znanja i vještine biti od velikog značaja u budućem radu.

   

Slastičarski Masterclass: Moderni tartovi

  

Od 21. do 23. siječnja 2022. godine u sklopu provedbe projekta RCK RECEPT – Regionalni centar profesija u turizmu održana je edukacija – Slastičarski Masterclass: Moderni tartovi u Splitu. Masterclass je održan u organizaciji Udruge ŠKMER iz Splita, a bio je namijenjen za nastavnike kuharstva i nastavnike slastičarstva. Iz naše Škole je sudjelovao nastavnik kuharstva Dragan Visković. Teme Masterclassa su bile: tart čokolada, karamel i lješnjak i tart borovnice, krem sir i bijela čokolada. Sudionici su sudjelovali u svim fazama pripreme navedenih deserata te ih samostalno izradili, čime su stekli nova praktična znanja i vještine u području slastičarstva.

  

 

Edukacija Zrenje mesa i priprema jela od zrelog mesa

  

Dana 11. siječnja 2022. godine u sklopu provedbe projekta RCK RECEPT - Regionalni centar profesija u turizmu održana je edukacija "Zrenje mesa i priprema jela od zrelog mesa" u Pazinu, u organizaciji Edukacijskog gastronomskog centra Istre. Na edukaciji su iz naše škole sudjelovali Dragan Visković i Zoran Delić.

Edukacija je bila namijenjena nastavnicima kuharstva te je obuhvaćala teme kao što su: meso kao namirnica, zrenje mesa, mokre i suhe marinade, prerada mesa, priprema za daljnju distribuciju, suhomesnati proizvodi, meso divljači, čuvanje mesa i drugo.

Edmondo Šuran održao je teorijski dio predavanja i edukacije o mesu, dok je praktični dio prezentacije vodio Zdravko Tomšić. Edukacija je sudionicima pružila nova znanja i vještine koje će moći primjenjivati u budućem radu.


     

 

Edukacija Nove ideje u pripremi i prezentaciji ribljih jela

  

Dana 25.  i 26. listopada 2021. godine u sklopu provedbe projekta RCK RECEPT – Regionalni centar profesija u turizmu održan je Masterclass za profesionalce „Nove ideje u pripremi i prezentaciji ribljih jela“. Navedena se edukacija održala u prostoru Food and wine bar-a Ganeum u Lovranu, a bila je namijenjena nastavnicima kuharstva i ugostiteljskog posluživanja.

Masterclass je vodio chef Robert Benzia koji je sudionicima pokazao sve faze izrade fingerfood ribljih jela, sve od same pripreme istih do različitih tehnika prezentacije i kušanja pripremljenih jela.

Sudionici su usvojili nova znanja i vještine u pripremi i prezentaciji ribljih jela, a navedeno će našim nastavnicima obogatiti nastavni proces te znanja i vještine koje prenose svojim učenicima.

 

 

 

Edukacija Tablets and smartphones: Using mobile devices as educational tools

  

U razdoblju od 25. listopada do 30. listopada 2021. godine u sklopu provedbe projekta RCK RECEPT – Regionalni centar profesija u turizmu održana je edukacija „Tablets and smartphones: Using mobile devices as educational tools“ u Dublinu, na kojoj su sudjelovale naše nastavnice Ana Tomić Njegovan i Iva Suden.

Na edukaciji su, osim naših nastavnica, sudjelovali i nastavnici iz mnogih drugih zemalja poput Poljske, Mađarske, Njemačke, Austrije i drugih. Nastavnici su se na edukaciji upoznali s različitim aplikacijama i drugim alatima na mobilnim uređajima i tabletima, a koji su primjenjivi u nastavi, kao što su: Genially, Kahoot, Nearpod i Edmodo.

Ovom edukacijom nastavnici su stekli nova znanja i usavršili svoje vještine u korištenju suvremenih alata u nastavi, a stečena će im iskustva biti od velike koristi u daljnjem radu.

 

 

Sommelierski tečaj prve razine

  

U razdoblju od 27. rujna do 01. listopada 2021. godine te od 15. do 17. listopada 2021. godine u sklopu provedbe projekta RCK RECEPT - Regionalni centar profesija u turizmu održan je Sommelierski tečaj prve razine. Tečaj je održan u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba, pod vodstvom predavača Krešimira Mikinca, Domagoja Trusića i Miroslava Palinkaša, a bio je namijenjen nastavnicima ugostiteljskog posluživanja. Iz naše je Škole sudjelovala nastavnica Dijana Pavlić. 

Prvi dio tečaja (od 27. rujna do 01. listopada) održan je online (putem aplikacije Teams). Sudionici su u navedenom dijelu usvojili teorijska znanja vezana uz obilježja zanimanja sommelier, osnove tehnike degustacije vina, vinogradarstvo, enologiju, pjenušce i specijalna vina, pivo te vodu, kavu, čaj, destilate i cigare. Dana 15. i 16. listopada tečaj je održan u Hotelu Admiral u Opatiji te su se sudionici upoznali s postupkom predstavljanja i posluživanja vina u ugostiteljstvu, tehnikom degustacije/analize putem vida, mirisa i okusa te enogastronomijom. Posljednjeg dana tečaja (17. listopada) sudionici tečaja posjetili su vinsku kuću Pavlomir u Novom Vinodolskom.
 
Sudionici su pohađanjem ovog tečaja usvojili detaljna i korisna teorijska znanja vezana uz zanimanje sommeliera te stekli osnovne vještine zanimanja sommeliera.
 
 
 
 
 

Edukacija Uspješna komunikacija s gostom

  

U razdoblju od 12. do 13. listopada 2021. godine u sklopu provedbe projekta RCK RECEPT – Regionalni centar profesija u turizmu održana je edukacija/radionica „Uspješna komunikacija s gostom“ u Šibeniku. Radionica je održana u organizaciji Sanje Krmpotić (SAGAPE, obrt za konzalting u ugostiteljstvu), a bila je namijenjena nastavnicima ugostiteljskog posluživanja, kuharstva i ekonomske skupine predmeta. Na radionici je iz naše Škole sudjelovala nastavnica ekonomske skupine predmeta Ivana Bilić Jeličić.

U sklopu radionice nastavnici su posjetili restoran Pelegrini, vinariju Ante Sladić i konobu Vinko. U vinariji Ante Sladić (dobitnici Decanter medalje za vino, NYIOOC zlatne medalje za maslinovo ulje u New Yorku i nagrade za dizajn od HDD) nastavnici su imali vođenu degustaciju „Vino i zalogajčići, od polja do stola“, u kojoj im je prikazano uparivanje vina Sladić od autohtonih dalmatinskih sorti i namirnica s lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Ondje su sudjelovali u studiji slučaja „Primjena storytellinga u razvoju vinskog turizma“ pod vodstvom Ante Sladića, vlasnika vinarije.

Restoran Pelegrini posjeduje Michelinovu zvjezdicu, član je udruge JRE, dobitnik je nagrade JRE Service Award  2017  i mnogih drugih priznanja. Ondje su nastavnici sudjelovali u studiji slučaja „O ugostiteljstvu kao stilu života, okusu kralju kuhinje i servisu koji je izuzetno važan“ pod vodstvom vlasnika restorana Rudolfa Štefana, a također su se upoznali i s modernom interpretacijom tradicionalne dalmatinske kuhinje, u vidu degustacijskog menua temeljenog na gastronomskom nasljeđu, sezonskim lokalnim namirnicama i malim proizvođačima.

U konobi Vinko (Michelin Big Gourmand) nastavnici su sudjelovali u studiji slučaja „Standardi za dugoročnu održivost ugostiteljskog objekta utemeljenog u izvornosti i tradiciji“ pod vodstvom vlasnika konobe Vinka Krnića.

Gospođa Sanja Krmpotić polaznicima je održala edukaciju „Uspješna komunikacija s gostom“ u dva dijela, kojom su polaznici stekli znanja vezana uz tehnike uspješne komunikacije s gostom, učili o rješavanju pritužbi gostiju i drugo.

Nastavnici su ovom edukacijom/radionicom obogatili svoja iskustva i stekli nova znanja i vještine u području ophođenja s gostima i uspješne komunikacije s istima.

 

  

 

    

 

Nove tehnologije, tehnike i trendovi u ugostiteljstvu: Tuna - od pripreme do prezentacije

  

 

Od 20. do 22. rujna 2021. godine u sklopu provedbe projekta RCK RECEPT - Regionalni centar profesija u turizmu održana je edukacije "Nove tehnologije, tehnike i trendovi u ugostiteljstvu: Tuna - od pripreme do prezentacije" namijenjena nastavnicima kuharstva. Edukacija je održana u Splitu, pod vodstvom ŠKMER kuharske akademije, a na njoj je sudjelovao i naš nastavnik kuharstva Dragan Visković.

 
Nastavnici su se upoznali s raw food-om i nutricionističkom vrijednošću plave ribe, tehnikama rezanja tune, izradom uravnoteženog menua na temu tune, tehnologijom obrade plave ribe (ispravnost plave ribe, pravilno rukovanje osjetljivim namirnicama i dimljenje tune), pripremom jela od tune, termičkom obradom tune, posluživanjem tune te sljubljivanjem tune i vina. 
 
Nastavnici su zahvaljujući ovoj edukaciciji stekli specifična znanja i vještine vezane uz pripremu, obradu, posluživanje i sljubljivanje tune što će im u daljnjem radu s učenicima biti od velike koristi.

Radionica craft brewinga

  

Dana 03. rujna 2021. godine u sklopu provedbe projekta RCK RECEPT - Regionalni centar profesija u turizmu održana je "Radionica craft brewinga" namijenjena nastavnicima ugostiteljskog posluživanja. Radionica je održana u Sisku, pod vodstvom KULIN d.o.o., a na njoj je sudjelovala i naša  nastavnica ugostiteljskog posluživanja Dijana Pavlić.
 
Nastavnici su se upoznali s procesom proizvodnje craft piva i s koracima u tom procesu, kušali različite stilove in-house piva te učili prepoznati kvalitetno craft pivo. Osim navedenog, nastavnici su samostalno sudjelovali u svakom koraku procesa, od same pripreme i proizvodnje pa sve do etiketiranja pivskih boca i sljubljivanja piva s različitim jelima.
 
Nastavnici su stekli specifična znanja vezana uz craft pivarstvo, ali i osnovne vještine craft pivarstva, a sve zahvaljujući ovoj sadržajnoj i poučnoj radionici.
 

Enogastronomska i geografska radionica - Goriška Brda

  

U razdoblju od 30. kolovoza do 01. rujna 2021. godine u sklopu provedbe projekta RCK RECEPT - Regionalni centar profesija u turizmu održana je "Enogastronomska i geografska radionica - Goriška Brda" u Sloveniji. U radionici je sudjelovao i naš nastavnik turističke geografije Matko Mikašinović, a njegove dojmove o održanoj radionici možete pročitati u nastavku:

"Goriška Brda građena su od lapora, umjereno razgibanog reljefa s različitim, sjevernim i južnim ekspozicijama s istodobnim utjecajem Alpa i Jadranskog mora, čine mozaik mogućnosti nastanka različitih vina. Upravo zbog prirodnih uvjeta i povijesno važnog vinarstva na tom prostoru, Goriška Brda proglašena su kao zasebna vinska subregija Primorske Slovenije.

U Vinoteci Brda upoznali smo kako vinare s relativno malim vinogradima okrupniti u svojevrsnu zadrugu, koja sa dovoljno velikim tehnološkim kapacitetima ima mogućnost plasirati produkt na svjetsko tržište. Degustiranjem smo upoznali različite sorte vina, te upoznali karakterističnu sortu vina Goriških Brda – Rebulu. Isti dan, u Hiši Marici upoznali smo i kako se sorte vina poklapaju sa različitim sljedovima hrane.

Drugi dan smo posjetili Marjana Simčiča, trenutno vodećeg slovenskog vinara koji je 2020. godine i dobio nagradu za vino u Italiji. Zaista detaljno opisivajući svoje vinograde pokazao nam je kolike su važne njihove mikroznačajke poput starosti, klime ili geološke podloge. Nadalje, pokazujući svoju „klet“ upoznao nas je sa svojim prirodnim vinima, koliko su lakše i jednostavnije za degustirati, kao što je i par godina stari merlot pokazao značajke težeg vina. Također, ukazao je i na važnost tradicije, obzirom da je on četvrta generacija obitelji koja se bavi vinogradarstvom. U restoranu Belica nastavili smo upoznavati kompatibilnost vina sa hranom, a navečer smo u vinariji Kabaj Morel upoznali drugačiji pristup stvaranju vina i vođenju vinarije.

Zadnji dan smo posjetili Moviu, svjetski poznatu vinariju koja proizvodi vina bez filtriranja, bez enoloških intervencije te s maksimalnim poštivanjem prirode. Edukaciju smo završili s posjetom talijanskog restorana tijekom kojeg smo završili upoznavanje vina sa hranom."

Edukacija Zelena kava i prženje kave

  

Dana 25. i 26. kolovoza 2021. godine u sklopu provedbe projekta RCK RECEPT - Regionalni centar profesija u turizmu održana je dvodnevna edukacija Hug&Puncha u Matuljima, namijenjena nastavnicima ugostiteljskog posluživanja. Na edukaciji je sudjelovala i naša nastavnica ugostiteljskog posluživanja Dijana Pavlić. Tema prvog dana edukacije bio je modul "Zelena kava", dok je modul "Prženje kave" bio tema drugog dana edukacije. Nastavnici su učili o karakteristikama moderne prerade zelene kave (proizvodnja, čišćenje ploda, gradacija, transport, skladištenje, dolazak kave u odredišno mjesto, kupovanje sirove kave, upravljanje portfeljem i drugo) te o osnovama prženja kave (pojam prženja, stupnjevi prženja, otkrivanje nedostataka, fizičke promjene kroz koje zrno prolazi tijekom prženja i drugo). Nastavnici su ovom dvodnevnom edukacijom usvojili nova znanja i tehnike koje će moći uspješno primijeniti u nastavi i aktivnostima u sklopu provedbe projekta.

Specijalizirani engleski jezik za kulinarstvo

  

U razdoblju od 06. srpnja do 03. rujna 2021. u sklopu provedbe projekta RCK RECEPT - Regionalni centar profesija u turizmu održan je specijalizirani tečaj engleskog jezika za kulinarstvo na kojem je sudjelovao naš nastavnik Nikola Cossutti. Tečaj je održan pod vodstvom KULIN d.o.o. iz Siska. Nastavnici su navedenim tečajem usvojili nova znanja engleskog jezika iz područja kulinarstva što će im u budućnosti biti od velike koristi.

 

Konverzacijski dvotjedni tečaj engleskog jezika za odrasle

  

U razdoblju od 12. srpnja do 23. srpnja 2021. u sklopu provedbe projekta RCK RECEPT - Regionalni centar profesija u turizmu održan je dvotjedni konverzacijski tečaj engleskog jezika za odrasle na kojem su sudjelovali naši nastavnici Iris Mrzljak i Matko Mikašinović. Tečaj je održan pod vodstvom Sandre Barbić Flatz iz centra za engleski jezik Veni Vocalis. Nastavnici su navedenim tečajem usavršili svoje znanje engleskog jezika i poboljšali svoje konverzacijske tehnike.

Edukacija Jelo i vino - načela i tehnika usklađivanja

  

Dana 14. srpnja 2021. godine održana je edukacija "Jelo i vino - načela i tehnika usklađivanja" u sklopu provedbe projekta RCK RECEPT - Regionalni centar profesija u turizmu namijenjena nastavnicima ugostiteljskog posluživanja. Edukacija je održana u Matuljima u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba pod vodstvom Krešimira Mikinca. Nastavnici su usvojili znanja vezana uz osnovna pravila i tehnike usklađivanja hrane i vina.

 

Edukacija Umijeće degustiranja kave (sensory)

  

Dana 06. srpnja 2021. godine održana je edukacija "Umijeće degustiranja kave (sensory)" u sklopu provedbe projekta RCK RECEPT - Regionalni centar profesija u turizmu namijenjena nastavnicima ugostiteljskog posluživanja. Edukacija je održana u Matuljima u organizaciji Hug&Punch pod vodstvom Domagoja Trusića. Nastavnici su usvojili nova znanja vezana uz kušanje kave na interaktivan način, ocjenjivanje prirodnih značajki kave i primjenu navedenog u poslovanju te mnoga druga znanja i vještine.

 

Edukacija Nutricionizam i alergeni u kreiranju jela

  

Od 05. srpnja 2021. godine do 06. srpnja 2021. godine održana je edukacija za jačanje stručnih kompetencija u sklopu provedbe projekta RCK RECEPT - Regionalni centar profesija u turizmu "Nutricionizam i alergeni u kreiranju jela" namijenjena nastavnicima poznavanja robe i prehrane. Edukacija je održana u Zagrebu pod vodstvom Visoke škole za menadžment i dizajn Aspira.

 

Edukacija Pravila upravljanja protokolom

  

Od 01. srpnja 2021. godine do 02. srpnja 2021. godine održana je edukacija u sklopu provedbe projekta RCK RECEPT - Regionalni centar profesija u turizmu "Pravila upravljanja protokolom", namijenjena nastavnicima ekonomske skupine predmeta. Edukacija je održana u Zagrebu u organizaciji seminar.hr. Nastavnici su na edukaciji usvojili nova znanja vezana uz planiranje, organiziranje i upravljanje protokolarnim aktivnostima, pravila za samostalno vođenje protokola, izradu planova protokola, pravila koja vrijede u poslovnoj komunikaciji i protokolu, upute i pravila u komunikaciji s medijima te sve o organizaciji događaja (evenata).

Edukacija Proizvodnja, sljubljivanje, kuhanje i posluživanje piva i s pivom

  

Od 28. lipnja 2021. godine do 30. lipnja 2021. godine održana je edukacija u sklopu provedbe projekta RCK RECEPT - Regionalni centar profesija u turizmu "Proizvodnja, sljubljivanje, kuhanje i posluživanje piva i s pivom" namijenjena nastavnicima kuharstva i ugostiteljskog posluživanja. Edukacija je održana u Splitu pod vodstvom kuharske akademije ŠKMER iz Splita. Nastavnici su na edukaciji usvojila brojna nova znanja, a osobito ona vezana uz proizvodnju craft piva, kuhanja, posluživanja te sljubljivanja piva. 

Edukacija Moć gostoljubivosti - Podizanje kvalitete usluge i stjecanje lojalnosti gosta

  

Dana 08. i 09. lipnja 2021. godine održana je edukacija "Moć gostoljubivosti - Podizanje kvalitete usluge i stjecanje lojalnosti gosta" u sklopu provedbe projekta RCK RECEPT - Regionalni centar profesija u turizmu, namijenjena nastavnicima ugostiteljskog posluživanja i kuharstva. Edukacija je održana u organizaciji obrta SAGAPE pod vodstvom Sanje Krmpotić, a nastavnici su u sklopu radionice posjetili vinariju Kozlović u Momjanu i heritage hotel San Rocco.

Radionica Vinogradarsko - vinarska geografija Istre
  

Dana 02. lipnja 2021. godine održana je cjelodnevna radionica "Vinogradarsko - vinarska geografija Istre" u sklopu provedbe projekta RCK RECEPT - Regionalni centar profesija u turizmu, namijenjena nastavnicima ugositeljskog posluživanja i turističke geografije. Edukacija je održana u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba, a nastavnici su u sklopu radionice posjetili Vinariju Cattunar iz Nove Vasi i vinariju Veralda iz Brtonigle.

Online edukacija NLP u nastavi

  

Dana 11. svibnja 2021. godine održana je online edukacija "NLP u nastavi" u sklopu provedbe projekta RCK RECEPT - Regionalni centar profesija u turizmu, namijenjena svim nastavnicima. Edukacija je održana u organizaciji NLP Instituta - Melita Manojlović.  Nastavnici su se upoznali s psihološko - komunikacijskim modelom NLP (Neuro Lingvističko Programiranje) te s njegovim karakteristikama i prednostima koje se mogu iskoristiti u nastavi.

 

Online edukacija Gastronomija i nutricionizam

  

Dana 10. svibnja 2021. godine započela je online edukacija Gastronomija i nutricionizam u sklopu provedbe projekta RCK RECEPT - Regionalni centar profesija u turizmu, namijenjena nastavnicima kuharstva. Edukacija je organizirana od strane akademije Le Cordon Bleu te će trajati do 06. lipnja 2021. godine.  

 

Edukacija Degustacije vina - teoretski i praktični dio

  

Dana 10. svibnja 2021. godine održana je edukacija u sklopu provedbe projekta RCK RECEPT - Regionalni centar profesija u turizmu "Degustacije vina - teoretski i praktični dio", u Matuljima, namijenjena usavršavanju nastavnika ugostiteljskog posluživanja i nastavnika kuharstva. Edukacija je održana u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba u restoranu Stancija Kovačići pod vodstvom dr.sc. Krešimira Mikinca. Nastavnici su stekli nova znanja i vještine vezane uz tehnike degustacije, prepoznavanje i percepciju vina.

Sistematična provedba ciklusa edukacija za nastavnike kuharstva "Modul 2/3 Nove tehnologije - Zero waste koncept"

  

U vremenu od 05. do 07. svibnja 2021. godine održana je edukacija u sklopu provedbe projekta RCK - RECEPT - Regionalni centar profesija u turizmu, i to drugi modul iz ciklusa edukacija predviđenih za nastavnike kuharstva u organizaciji ŠKMER kuharske akademije, pod nazivom "Nove tehnologije - Zero waste koncept".

Edukacije je obuhvatila mnoge teme: trendovi u kulinarstvu, gluten free prehrana, mariniranje kao kuharska tehnika, zero waste koncept i druge, čime su sudionici stekli nova znanja i obogatili svoje vještine.

Edukacija "Brewing foundation"

  

Dana 23. travnja 2021. godine održana je edukacija u sklopu provedbe projekta RCK - RECEPT "Brewing foundation", organizirana od strane Hug&Punch d.o.o., a namijenjena nastavnicima ugostiteljskog posluživanja. 

Nastavnici su imali priliku obogatiti svoje teorijsko znanje iz područja pripreme i kuhanja kave, ali i steći nove vještine u praktičnom dijelu. 

Online edukacija "Gastronomic tourism"

  

 

Dana 12. travnja 2021. godine započela je edukacija u sklopu provedbe projekta RCK - RECEPT "Gastronomic tourism", organizirana od strane akademije Le Cordon Bleu, a namijenjena nastavnicima kuharstva i nastavnicima ekonomske skupine predmeta. 

Predavanja će se održavati online putem svakog tjedna do 20. lipnja 2021. godine.

Edukacija "Sommelier - obilježja suvremenog zanimanja"

  

Dana 08. travnja 2021. godine održana je edukacija u sklopu provedbe projekta RCK - RECEPT "Sommelier - obilježja suvremenog zanimanja", namijenjena nastavnicima ugostiteljskog posluživanja. Edukacija je održana u restoranu Stancija Kovačići u Matuljima pod vodstvom dr.sc. Krešimira Mikinca.

Na edukaciji je između ostalog bilo riječi o zanimanju sommelier općenito, opisu poslova i modernim obilježjima tog zanimanja. Nastavnici su poboljšali fizičku spretnost i upotrebu metoda, instrumenata i materijala, posluživanje vina, odnos s gostima te mnoge druge vještine i znanja.

Sistematična provedba ciklusa edukacija za nastavnike kuharstva "Modul 1/3 Tehnike – Riba“ u organizaciji ŠKMER kuharske akademije

  

Dana 31. ožujka 2021. godine u Splitu, u organizaciji ŠKMER kuharske akademija, održana je edukacija „Modul 1/3 tehnike – Riba“, u sklopu provedbe projekta RCK RECEPT – Regionalni centar profesija u turizmu, namijenjena nastavnicima kuharstva.  

Nastavnici su na edukaciji usvojili nova znanja te poboljšali dosadašnje tehnike u pripremi ribljih jela.

Webinar on nutrition & food science (Food conference 2021)

  

Dana 22. i 23. ožujka održan je webinar u organizaciji Global Episteme iz SAD-a vezan uz različite teme hrane i nutricionizma, a na kojem su imali prilike sudjelovati i nastavnici koji sudjeluju u provedbi projekta RCK RECEPT – Regionalni centar profesija u turizmu.

Na webinaru su sudjelovali predavači različitih instituta i sveučilišta u svijetu, a neke od mnogih tema o kojima je bilo riječi su: štetnost unosa rafiniranih šećera i zasićenih masnoća, važnost higijene i održavanja zdravlja zubi, važnost fizičkih aktivnosti itd.

Edukacija „Suvremeni trendovi u posluživanju“ u organizaciji ŠKMER kuharske akademije

  

Dana 23. ožujka 2021. godine  u Splitu, u organizaciji  ŠKMER kuharske akademije, održana je edukacija „Suvremeni trendovi u posluživanju“ u sklopu projekta RCK RECEPT - Regionalni centar profesija u turizmu, namijenjena nastavnicima ugostiteljskog posluživanja.

Sudionici edukacije su se upoznali sa suvremenim trendovima u posluživanju, a osobito s pravilnim posluživanjem vina kao i pravilnim kombiniranjem uz  jela. Nastavnici su edukacijom poboljšali spoznajne, psihomotoričke i socijalne vještine, kao i teorijsko i činjenično znanje.  

Edukacija „SCA Barista osnove (Barista skills foundation)“ u organizaciji Hug&Punch d.o.o.

  

Dana 01. ožujka 2021. godine u Matuljima, u Hug & Punch d.o.o., pod stručnim vodstvom g. Domagoja Trusića, održana je edukacija za nastavnike ugostiteljskog posluživanja. Na radionici su nastavnici usavršili svoja znanja iz osnova rada barista (Barista skills foundation).

    

Edukacija „Nove ideje u pripremi i prezentaciji ribljih jela“ u organizaciji Restorana Ganeum, Rego gradnja d.o.o.

  

 

Dana 19. i 20. veljače 2021. godine na akademiji Majstor kuhar u Zagrebu održana je edukacija za nastavnike kuharstva na temu pripreme i prezentacije ribljih jela. Edukacija je za sudionike bila veoma korisna, budući da su usavršili svoja postojeća i usvojili nova znanja vezana uz pripremu jela.

U radionici koju je vodio chef Robert Benzia  polaznici su pripremili velik broj a la carte i buffet jela na bazi najcjenjenijih jadranskih riba, rakova, školjaka i glavonožaca, prikupili razne ideje za pripremu jela uključujući pritom i veganske i vegetarijanske trendove te se upoznali s pravcima razvoja hrvatske gastronomije.

Edukacija „Uvod u kavu (Introduction to coffee)“ u organizaciji Hug&punch d.o.o.

  

 

Dana 29. siječnja 2021. godine  u edukativnom centru Speciality Coffee Association (SCA) Hug & Punch d.o.o. u Matuljima održana je prva edukacija nastavnika u sklopu projekta RCK RECEPT - Regionalni centar profesija u turizmu.

Sudionici edukacije su se upoznali s razvojem kave od njezinih samih početaka pa sve do današnjeg značaja kao jedne od najprodavanije namirnice u svijetu, s uzgojem bobica kave (zelene kave), selekcijom (gradingom), prženjem i pripremom (brewingom) i mnogim drugim zanimljivostima.

 

 

Aktualno

Iz medija o nama

Projekti

ERAMUS+ "Učimo jedni od dugih"

_________________

 

CARING projekt

_________________

 

_________________

RCK RECEPT - Regionalni centar profesija u turizmu

           

 

MREŽA KOM5ENTNOSTI

 

_________________

 

_________________

PREDAVANJA O PODUZETNIŠTVU

Iz medija...


Sandučić povjerenja


Ispis potvrda
 
Sve potrebne potvrde o statusu redovitog učenika mogu se dobiti iz aplikacije e-Dnevnik za učenike i roditelje.
 
Potrebno je prijaviti se na  https://ocjene.skole.hr


Duplikati svjedodžbi


Upisi

Kontakt:

(051) 445-128

upisi.ss.abc@gmail.com


Za maturante

 

Pristupite web-stranice s detaljnim informacija u vezi s postupkom prijave na visoka učilišta, rangiranju, kalendaru s rokovima u postupku prijava...
 

Za nastavnike

Korisni linkovi
Općenito
 • MZO
 • PGŽ
 • Grad Crikvenica
 • AZOO
 • ASOO
 • CARnet
 • e-Matica
 • skole.hr

Učenici

Razno





preskoči na navigaciju